EnglishRomanian

Cele opt simboluri tibetane

Cele opt simboluri tibetane

Cele opt simboluri tibetane

 

  Originea celor 8 simboluri budiste tibetane poate fi urmărită din timpuri străvechi, până în India antică de unde a provenit budismul. Deși unele dintre aceste opt simboluri pot fi asociate cu ritualurile regale antice din India pentru încoronările regilor, unele dintre aceste opt simboluri au fost încorporate încet în budism. Aceste simboluri au fost apoi adaptate pentru budismul tibetan local. Unele dintre aceste simboluri, totuși, provin din Tibet și au propriile lor implicații locale. În prezent, cele opt simboluri de bun augur ale budismului sunt strâns legate de Buddha sau Dharma. Aceste simboluri ale budismului reprezintă ofrandele care i-au fost făcute lui Buddha de către zei când a atins iluminarea.

   Ce implică cele 8 simboluri de bun augur ale budismului tibetan?

  Aceste 8 simboluri sunt numite „de bun augur”, deoarece sunt simboluri care conduc la succes. Prin urmare, aceste 8 simboluri sunt adesea văzute în multe altare sfinte din fața lui Buddha și pe picturi murale. Și există, de asemenea, câteva forme tridimensionale sculptate și modelate.

  Aceste 8 simboluri ale budismului servesc adesea ca puncte focale ale meditației și contemplației. Este posibil ca occidentalii să nu înțeleagă implicațiile acestor simboluri. Dar pentru acei credincioși, aceste simboluri au ceva de-a face cu succesul viitor, cu victoriile spirituale și cu evenimentele favorabile din viitor. Deci, dacă vrei un viitor mai bun sau dacă vrei să crești mai adânc în spiritualitatea ta, va fi bine să faci din aceste simboluri accentul tău în medicația și contemplarea ta. Iată cele 8 simboluri de bun augur ale budismului tibetan și semnificațiile lor:

Cele opt simboluri tibetane-nodul mistic   Nodul etern sau Nodul mistic

  Nodul etern este explicativ pentru cauză și efect. De asemenea, reprezintă interacțiuni. Acest simbol este caracterizat de linii împletite într-un model închis. Acest model închis semnifică relația dintre toate întâmplările sau fenomenele din această lume. De asemenea, implică dependența reciprocă a vieții seculare și a doctrinelor religioase. Ca simbol al cauzei și efectului, înseamnă că ceea ce se întâmplă are o cauza care îl produce și că evenimentele au relații între ele. Dacă înțelegeți clar implicațiile acestui simbol, veți deveni înțelepți și luminați în viață.

  Nodul etern simbolizează mintea lui Buddha. Acesta înfățișează înțelepciunea sa veșnică, precum și compasiunea sa nesfârșită. Ca simbol care reprezintă învățăturile lui Buddha, arată cele douăsprezece verigi și continuitatea originii interdependente. Aceste douăsprezece verigi de origine interdependentă, la rândul lor, declanșează realitatea existenței ciclice. În sensul său general, descrie natura reală a acestei lumi si că tot ceea ce este în această lume este corelat. Fiecare există doar ca parte integrantă a rețelei karmei și a efectelor sale inevitabile.

Cele opt simboluri tibetane-bolul prosperitatii   Bolul prosperitatii

  Bolul prosperitatii este o reprezentare a vieții lungi. Acest simbol este reprezentat de vasul tradițional de apă indian, care este fabricat din lut. Această oală de apă de lut se numește „Kalasha”. În India, această oală sacră este venerată, în special, în festivalul de oale Kumbh Mela. Înseamnă că, chiar dacă scoți lucruri din bolul prosperitatii, vei primi totuși ofrande din ea.

  Bolul prosperitatii reprezintă, de asemenea, prosperitate și bogăție. Este explicatia tuturor beneficiilor inepuizabile pe care le puteți obține atunci când atingeți iluminarea. De vreme ce este o vază divină de comori, ea este permanent plină. Aceasta înseamnă că, dacă aspirați la iluminare, veți fi permanent umplut cu comori care nu se corodează și nu se estompează.

 

 

Cele opt simboluri tibetane-lotus   Floarea de Lotus

  Floarea de Lotus este un mare simbol de bun augur al cărui sens ar trebui să îl înțeleagă toată lumea. Floarea de Lotus începe să crească chiar la rădăcinile plantei de lotus care este de obicei scufundată în noroi. Apoi, se ridică încet din noroi sau apă noroioasă ca o floare minunată care merită privită. Cum crește ne oferă o lecție minunată în viață. În spatele frumuseții sale ispititoare se află cei care se luptă să se ridice peste dificultățile și greutățile vieții. Astfel, ne oferă o lecție valoroasă, că nu ar trebui să fim lăsați niciodată împiedicați de dificultăți și greutăți. În schimb, ar trebui să ne ridicăm peste aceste încercări pentru a înflori într-o persoană complet crescută și minunată.

  Într-un fel, Floarea de Lotus din budism înseamnă puritate și renunțare. Este exemplul modului în care o persoană poate atinge o înflorire spirituală deplină prin încercări și dificultăți. De asemenea, semnifică o ruptură completă de existența ciclică sau karma care, de obicei, asaltează o persoană. În multe temple și altare budiste din Tibet, veți vedea adesea imaginea lui Buddha așezat deasupra unei flori de lotus înflorite.

Cele opt simboluri tibetane   Simbolul celor doi pești de aur

  Cei doi pești de aur simbolizează impulsivitatea și fericirea în budism. De asemenea, reprezintă libertatea deplină de mișcare sau mișcare în apă. Mai mult, reprezintă abundență și fertilitatea, care se poate multiplica rapid. Astfel, acest simbol reprezintă profund libertatea față de cătușele statutului sau castei. În China, acest simbol reprezintă armonia conjugală și loialitatea pentru peștii care înoată de obicei în perechi.

  În budismul tibetan, marea este de obicei asociată cu lumea suferințelor și a încercărilor. Această lume a suferinței este numită „ciclul samsarei”. Simbolul acestor doi pești de aur reprezintă mulțumirea și curajul de a înota peste oceanul suferințelor fără să obosească și să se înece și fără frică și anxietate. Artiștii descriu de obicei acești doi pești ca doi pești de crap, deoarece crapul este un pește elegant datorită formei, dimensiunii și longevității sale excelente.

 

Cele opt simboluri tibetane-umbrela   Umbrela protectoare

  Umbrela protectoare este indicativ al demnității regale. De asemenea, simbolizează protecția împotriva căldurii soarelui. Într-un fel, simbolizează protecția împotriva suferințelor. Umbrela este de obicei ornamentată. Este descris cu o cupolă care reprezintă înțelepciunea. De asemenea, vine cu o fustă în jurul cupolei care reprezintă compasiune. Mai des, cupola este modelată octogonal pentru a reprezenta Calea Optică a practicilor budiste. În unele cazuri, are forma unui pătrat. Ca pătrat, reprezintă cele 4 sferturi direcționale.

  Peste rama cupolată a umbrelei de soare se întinde mătase galbenă sau albă. O friză de mătase plisată atârnă de obicei de marginea sa circulară. Friza de mătase are pandantive multicolore de mătase. Marginea circulară inferioară a umbrelei de soare este marcată de o creastă aurie. Mai mult, friza sa de mătase poate fi acoperită cu pandantive din coadă de iac și pene de păun.

Cele opt simboluri tibetane-scoica   Scoica

  Scoical simbolizează acțiunile bune, deoarece prin sunetul său permeativ inspiră masele în acțiuni bune. Sunetul său trezește masele din ignoranța lor și le conduce în iluminare. Din cele mai vechi timpuri, scoica albă care se caracterizează prin conturul său spiralat spre dreapta a fost folosită pentru a suna la o chemare de acțiune.

  În mod tradițional, zeii antici purtau coarne imense de scoică care le proclamă triumfurile și vitejia. Învelișul a fost, de asemenea, folosit ca corn de luptă, care are funcții similare cu cele ale bugetului contemporan. Astfel, cornul, din timpuri imemoriale, a fost un simbol al puterii, suveranității și autorității. Oamenii obișnuiți cred că ar putea alunga spiritele rele, alunga creaturile dăunătoare și preveni dezastrele naturale.

  În primii ani ai budismului, scoica a fost folosită ca o emblemă a suveranității învățăturilor lui Buddha. De fapt, simbolizează neînfricarea de a proclama adevărul. În majoritatea mănăstirilor tibetane, este folosită în prezent pentru a convoca adunările religioase. Astfel, dacă vizitați una dintre mănăstirile din Tibet, veți vedea cu siguranță simbolul de scoică. S-ar putea să auzi și sunetul său minunat.

Cele opt simboluri tibetane 

   Steagul victoriei

  Steagul Victoriei este o reprezentare a victoriei lui Buddha asupra celor patru Maras. Cei patru Mara reprezentau frica de moarte, emoții tulburătoare, agravare și seducție. Stindardul Victoriei a fost înzestrat lui Buddha după ce a cucerit cei patru Mara. Într-un sens mai profund, reprezintă triumful înțelepciunii asupra ignoranței. Vechea legendă spune că după ce a triumfat asupra celor patru Maras, Buddha a ridicat steagul victoriei la Mt. Meru să-și semnaleze victoria asupra tuturor obstacolelor în calea iluminării.

 

 

 

Cele opt simboluri tibetane 

  Roata Dharma

  Roata Dharma este caracterizată de opt spițe. Fiecare dintre aceste spițe reprezintă Calea Opt. Această cale optică este considerată a fi calea către iluminare. Această cale către iluminare necesită intenții pure și un angajament total față de disciplina mentală și conduita etică. Budismul, în primii săi ani, a adoptat simbolul roții Dharma ca însemnele sale principale. Roata Dharma este considerată a fi „roata schimbării sau transformării spirituale”. Mișcarea rapidă a roții reprezintă transformarea rapidă realizată de învățăturile lui Buddha.

  Primul discurs al lui Buddha, făcut la Deer Park din Sarnath, conține cele Patru Adevăruri Nobile împreună cu Calea Nobilă Opt. Acest episod din viața lui Buddha se referă la prima rotire a roții Dharma. Pe de altă parte, celelalte discursuri ale sale în alte locuri, cum ar fi Rajgir și Shravasti, reprezintă a doua și a treia cotitură a Roții Dharmei succesiv.

  Roata Dharmei are trei componente majore și anume butucul, spițele și janta. Aceste trei componente semnifică integritate, înțelepciune și atenție. Aceste trei caracteristici sunt cele trei aspecte ale învățăturilor lui Buddha.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie
Distribuie mai departe