Cartea seminţelor germinate - Ann Wigmore, carte

1800 Lei
(TVA inclus)
Stoc epuizat
30 zile
DIV20-CRT261788

Cartile nu sunt incluse in promotie!

 • Beneficii
 • Livrare
 • Metode de plata
 • Magazin in Bucuresti
  • — 30 de zile drept de retur GRATUIT!
  • — Transport gratuit peste 199 lei
  • — Certificat garantie si conformitate
  • — Plata in rate
  • — Program de fidelizare
  • — Deschidere colet la livrare
  • — Notificari prin SMS
  • — Firma autorizata ANPC
  • — Oriunde in Romania prin curier rapid
  • — Cost transport: 9,99 lei Easybox, 15 lei DPD si Sameday / 18 lei Fan Courier
  • — Peste 199 lei transport gratuit
  • — Livrare in 1-3 zile
  • — Ramburs la curier
  • — Online cu card bancar
  • — Plata cu cardul la easybox
  • — Plata cu cardul la FANbox
  • — Plata in magazin
 •  0766613696

  Harta magazin StoneMania Bijou Bucuresti

 Cartea seminţelor germinate
Cum să cultivăm şi să folosim seminţele germinate pentru a avea o sănătate şi o vitalitate la nivel maxim

În Cartea seminţelor germinate, nutriţionista Ann Wigmore ne dezvăluie secretele uneia dintre cele mai benefice forme de hrană oferite de natură, înarmându-i pe cititori cu toate cunoştinţele necesare pentru a şti cum să se hrănească, să cultive şi să obţină beneficiile maxime ale seminţelor germinate.

Descriere

Pline de vitamine, proteine și enzime esențiale care curăță, întineresc și vindecă trupul, semințele germinate ar putea să fie hrana perfectă. În Cartea semințelor germinate, nutriționista Ann Wigmore ne dezvăluie secretele uneia dintre cele mai benefice forme de hrană oferite de natură, înarmându-i pe cititori cu toate cunoștințele necesare pentru a ști cum să se hrănească, să cultive și să obțină beneficiile maxime ale semințelor germinate. Acest ghid concis și clar vă oferă: 

• Informații despre modul în care semințele germinate acționează pentru întărirea sistemului imunitar, stimularea metabolismului și creșterea nivelului de energie; 

• Metode de cultivare a semințelor germinate care să furnizeze cei mai frumoși și mai gustoși germeni pentru voi și familiile voastre; 

• Date și fapte privind felul în care semințele germinate vă pot ajuta să vă vindecați bolile și să vă îmbunătățiți starea de sănătate;

• Peste cincizeci de rețete rapide, simple și delicioase cu semințe germinate.

O sursă de încredere și de renume de la un pionier în domeniul sănătății naturale, Cartea semințelor germinate este ghidul perfect pentru oamenii care țin regim, pentru vegetarieni, atleți și pentru oricine vrea să arate bine și să se simtă bine. 

Caracteristici

 • Numărul de pagini: 144
 • Formatul în cm. (l x L x g): 13 x 20 x 0.85
 • I.S.B.N.: 978-606-756-001-5
 • Traducerea din limba engleză: prof. dr. Mihai Popescu
 • Titlul original: The Sprouting Book: How to Grow and Use Sprouts to Maximize Your Health and Vitality

 • A apărut în: 2016-05
Autor
 • Ann Wigmore
Colectia
 • Vindecă natural
Editura
 • Adevar Divin

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie

Prefață 7

1. MEDICINĂ STRĂVECHE, HRANĂ MODERNĂ 11

2. DE LA SEMINȚE LA ALIMENTE HRĂNITOARE 17

Enzime și alţi factori nutritivi vitali din semințele germinate 18

Aminoacizii (proteinele) din semințele germinate 19

Vitaminele din semințele germinate 21

Mineralele și oligoelementele din seminţele germinate 24

Clorofila din semințele germinate 26

3. SEMINŢELE GERMINATE ȘI SĂNĂTATEA 29

Pot ajuta semințele germinate la controlul cancerului? 30

Semințele germinate: partenerul ideal al celor care țin regim 32

Semințele germinate și viața sexuală 33

Încetinirea îmbătrânirii cu semințe germinate 35

4. ECONOMIA SEMINȚELOR GERMINATE 41

Costul semințelor germinate pe kilogram 41

Tabere de vindecare în India 43

Germeni proaspeți versus germeni uscați 44

5. GHIDUL CUMPĂRĂTORULUI DE SEMINȚE PENTRU GERMINARE 47

Alegerea semințelor pentru germinare 57

Organic versus non-organic 58

6. GRĂDINA CU SEMINȚE GERMINATE DE ACASĂ 59

Îngrijirea de bază a semințelor germinate 60

Ce semințe să germinăm 61

Cum să începem 61

Metoda borcanului 62

Folosirea săculeților de germinare 65

Germinatoare tip tavă 66

Dispozitive automate de germinare 68

Germinarea boabelor de fasole mung și adzuki 69

Recoltarea germenilor 70

Ce se întâmplă dacă… 72

Amestecuri armonioase de semințe germinate 75

Tabelul seminţelor germinate 78

7. CULTIVAREA PLANTELOR VERZI ÎN CASĂ 83

Despre lăptuca de hrișcă și floarea-soarelui verde 84

Amenajarea unei grădini în interiorul casei 85

Cultivarea plantelor verzi în casă 85

Instrucțiuni de plantare 87

Diagrama grădinii din casă 90

Ameliorarea solului prin compostare 93

Instrucțiuni de obținere a compostului 95

8. REȚETE SIMPLE CU SEMINȚE GERMINATE 99

Pregătirea 100

Rețete 103

9. SEMINȚE GERMINATE PENTRU CĂLĂTORIE ȘI PENTRU AMINALELE DE COMPANIE 131

Să călătorim hrănindu-ne cu semințe germinate 132

Semințe germinate pentru animalele de companie 133

Epilog 137

Index 141

A apărut în: 2016-05

De la semințe la

alimente hrănitoare

 

Semințele germinate reprezintă o mașină de produs proteine care ne oferă proteine … împreună cu vitaminele și mineralele necesare pentru asimilarea și utilizarea lor.

                                                                                      Dr. Jeffrey Bland

                                                Biochimist, Universitatea din Puget Sound

 

La temelia conceptului de hrană vie se află semințele. Pline de substanțele nutritive necesare pentru creșterea plantelor și abundând în enzime vitale, semințele sunt miezul însuși al vieții. Toată energia și viața unei plante se concentrează către facerea semințelor. Fiecare sămânță deține „în stoc” vitamine, minerale, proteine, grăsimi și carbohidrați (amidon), care așteaptă să găsească mediul și momentul potrivit pentru a începe să crească. Atunci când îi oferim aer, apă și o temperatură potrivită, miracolul începe. Când o sămânță germinează (începe să încolțească) se eliberează un val incredibil de energie. Au loc transformări chimice naturale. Enzimele sunt activate pentru a ajuta la transformarea substanțelor nutritive concentrate în hrana necesară pentru planta care crește.

          Pe măsură ce procesul de germinare continuă, carbohidrații sunt transformați în zaharuri simple prin acțiunea enzimelor. Proteine complexe sunt transformate în aminoacizi mai simpli și grăsimile sunt transformate în acizi grași, care sunt compuși solubili ușor de digerat. Vitamina C, alături de alte vitamine aflate în cantități mici în sămânța uscată, sunt produse în cantități mai mari în timpul germinării. În plus, germenii absorb minerale și oligoelemente din apa folosită pentru înmuierea și spălarea lor. Mai mult, mineralele din semințele germinate sunt chelate, adică, în starea lor naturală, fiind legate chimic de aminoacizi, astfel încât să poată fi asimilate ușor de către corpul uman.

 

 

ENZIME ȘI ALȚI FACTORI

NUTRITIVI VITALI DIN SEMINȚELE GERMINATE

 

Enzimele sunt puternic activate în procesul de germinare. La doar câteva minute după ce semințele crude încă ne-germinate sunt puse în apă pentru înmuiere, enzimele încep să transforme germenii în hrană ușor de digerat pentru oameni. În semințele germinate, la fel ca în celelalte alimente ne-gătite, toate substanțele nutritive acționează împreună în armonie și în echilibru firesc pentru a fi utilizate oprim de către corpul omenesc. Prin gătire se distruge acest echilibru prin distrugerea structurii moleculare a substanțelor nutritive. Enzimele sunt distruse la temperaturi de peste 40°C (105°F), dar și o mare parte din vitaminele aflate în alimente. Mineralele din hrana gătită nu mai sunt chelate și devin astfel mai greu de utilizat de către corpul uman. Proteinele sunt și ele afectate prin gătire, pentru că sunt dezechilibrate raporturile dintre aminoacizi. Proteinele gătite (în special proteinele animale, cum ar fi carnea roșie și ouăle) tind să putrezească și să de degradeze, producând substanțe toxice care trebuie să fie eliminate din corp de către rinichi. Proteinele din semințele germinate și din alte alimente ne-gătite produc mai puține substanțe toxice în timpul digestiei.

          Dincolo de enzime, care sunt un ajutor valoros pentru digestie, semințele germinate conțin ceea ce eu numesc factori nutritivi vitali – curenți de energie care curg prin toate ființele vii și care le diferențiază de corpurile fără viață sau moarte. În timp ce există încă puține date științifice despre cauzele și modul în care factorii nutritivi vitali din semințele germinate și din alte alimente vii influențează starea de sănătate a oamenilor, propria mea experiență și observarea altor mii de oameni arată o capacitate uimitoare a semințelor germinate de a regenera celulele și țesuturile corpului uman. Factorii nutritivi vitali din germeni și din alte alimente vii sunt eliberate din celulele plantelor în timpul procesului de mestecare și digestie și devin utilizabile pentru regenerarea corpului uman.

          Semințele germinate sunt biogenice – adică sunt vii și pot da viață. Și eu sunt convinsă că „o căruță” de mâncare gătită nu poate face pentru vindecarea și regenerarea corpului omenesc ceea ce poate face o singură sămânță germinată. Imaginați-vă un agricultor gătind semințele înainte de a le semăna! În acest sens – puteți vizualiza orice alimente din hrana voastră care, dacă ar fi plantat, ar germina și ar crește, dând naștere unei noi vieți? Semințele crude da. Boabele și legumele gătite nu. La fel, nici alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și brânza. Doar semințele, boabele, grăunțele și nucile germinate ne-gătite ne pot da energia lor vie.

 

AMINOACIZII (PROTEINELE) DIN SEMINȚELE GERMINATE

 

Proteinele din plante sunt de cea mai înaltă calitate dintre toate felurile de proteine disponibile, iar semințele germinate ni le oferă din belșug. Proteinele din plante sunt ușor de folosit de către corpul uman, au puține grăsimi și acestea nu sunt grăsimi saturate (colesterol). În schimb, grăsimile animale au în general cantități mari de grăsimi potențial dăunătoare și care sunt mult mai greu asimilate de către corpul uman. Alimentele de origine animală, în special atunci când au fost gătite, tind să producă substanțe toxice în timp ce sunt prelucrate în timpul digestiei normale.

          Dintre semințele germinate, lintea este cea mai bogată sursă de proteine de înaltă calitate. Șapte cești de linte germinată conțin aproximativ 58 de grame de proteine – mai mult decât porția zilnică recomandată în Statele Unite pentru un bărbat adult!

          Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Există opt aminoacizi esențiali: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalamina, treonina, triptofanul și valina – pe care corpul trebuie să-i preia din proteinele pe care le ingerăm. Atunci când acești opt aminoacizi nu sunt obținuți din hrană, corpul nu este capabil să-și regenereze celulele așa cum trebuie și apar simptomele unor deficiențe. Ceilalți paisprezece aminoacizi sunt de fapt la fel de esențiali, dar pot fi sintetizați de corpul nostru.

          Aminoacizii acționează asupra globulelor sângelui și asupra celulelor corpului în procesul de auto-înnoire care ne întinerește și ne prelungește viața. Ei sunt importanți pentru atât de multe funcții și sisteme ale corpului, încât ne-ar fi imposibil să vă prezentăm aici o listă completă. Putem rezuma efectul lor afirmând că sunt esențiali pentru digerarea și asimilarea optimă a hranei, pentru înnoirea celulelor, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru vindecarea rapidă a rănilor și pentru buna funcționare a ficatului.

          O deficiență a unui singur aminoacid poate provoca alergii, niveluri reduse de energie, digestie proastă, rezistență scăzută la boli și îmbătrânire prematură. Înlocuirea aminoacidului lipsă poate duce ușor la dispariția completă a acestor simptome.

          Aminoacizii se găsesc într-o mare diversitate de structuri vii. Semințele, boabele, grăunțele și nucile germinate ne furnizează proteine complete – adică ne dau toți cei opt aminoacizi esențiali. Cel mai bine este totuși să mâncăm o mare diversitate de semințe germinate, deoarece fiecare din ele are o proporție diferită de aminoacizi.

          În esență, aminoacizii oferiți de semințele germinate pot face diferența între o sănătate acceptabilă și un nivel de energie sub medie și o stare de bine și o vitalitate deplină.

 

VITAMINELE DIN SEMINȚELE GERMINATE

 

Chestiunea dacă avem nevoie de suplimente alimentare, inclusiv de vitamine, este intens dezbătută – în mod inutil. Vitaminele sunt elemente nutritive esențiale care reglează reacțiile chimice din corp. Ele ajută celulele să primească energia disponibilă din hrană. Și toate vitaminele necesare pentru sănătate sunt furnizate din belșug de semințele germinate și de hrana vie pe care o mâncăm.

          Majoritatea vitaminelor din suplimentele alimentare sunt sintetizate din gudron de huilă și din derivate petroliere. Și în timp ce par să fie identice din punct de vedere chimic cu vitaminele naturale, s-ar putea să aibă doar o mică parte din activitatea biologică, fiind înlocuitori palizi ai vitaminelor naturale echivalente. Vitaminele sintetice pot avea și alte efecte secundare dăunătoare. Producătorii de vitamine ne avertizează că dozele mari de vitamina A, complex B, de vitamine C, D și E ne pot afecta sănăatea.

          Vitaminele din semințele germinate proaspete și din hrana vie sunt complet sigure și sunt capabile să ne mențină într-o stare de sănătate bună atâta timp cât mâncăm în cantități suficiente alimentele potrivite. Oamenii și-au obținut vitaminele în acest fel de milioane de ani. Eu recomand folosirea mai multor cești de semințe germinate pe zi, în salate, amestecuri de supe și alte feluri de mâncare.

          Chiar până în momentul în care le mâncați proaspete și crude, semințele germinate continuă să crească și să-și amplifice valoarea nutritivă. Substanțele nutritive rămân intacte până când începeți să mestecați hrana. În timp ce alte feluri de hrană vie, cum ar fi legumele proaspete, conțin cantități mari de vitamine, valorile lor nutritive încep să scadă în mod continuu din momentul în care au fost tăiate. Cantitatea de vitamina C dintr-o ridiche rasă, de exemplu, scade la jumătate în circa cinci minute și cu peste șaptezeci la sută în următoarele douăzeci de minute. Prin gătire, o mare parte din cantitatea de vitamine și minerale din alimentele proaspete se pierde – acestea fiind aruncate o dată cu apa de fiert sau oxidate (vedeți pagina 20) prin expunerea la aer și la căldură.

          Este uimitor că boabele de linte crude, ne-germinate, au o cantitate de vitamina C prea mică pentru a fi măsurată, însă după germinare, cantitatea crește atât de mult, încât ele devin una dintre mai bune surse de vitamina C cunoscute. Această vitamină este importantă pentru sănătatea pielii, a dinților și a gingiilor. De asemenea, este utilă pentru creștere și dezvoltare și împiedică oxidarea altor vitamine. Din punct de vedere nutrițional, boabele de linte, de fasole mung și adzuki și semințele de varză proaspăt germinate sunt surse foarte bune de vitamina C. De asemenea, boabele de năut și de fasole „cu ochi negri” conțin această vitamină.

          Semințele germinate de lucernă (alfalfa) sunt nu doar o bună sursă de vitamina C, dar sunt bogate și în vitamina A. De fapt, ele au mai multă vitamina A decât roșiile, salata, ardeiul gras și majoritatea fructelor, la cantități egale. Semințele germinate au de patru ori mai multă vitamina A decât semințele crude ne-germinate. Semințele germinate de varză, de trifoi, de mazăre și de muștar sunt și ele surse excelente de vitamina A. Această vitamină ne este furnizată sub formă de caroten, care este transformat apoi în vitamina A în intestin, atunci când este nevoie. Carotenul nu este toxic în cantități mari, în timp ce vitamina A sintetică sau cea din untura de pește, din ficat și din alte alimente de origine animală, se acumulează în ficat și poate deveni toxică. Vitamina A este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală, pentru o vedere bună și pentru reproducere.

          Vitaminele din complexul B, tiamina (B1), ribofravina (B2) și niacina se găsesc din abundență în semințele germinate de migdale, de lucernă, de grâu, secară, floarea soarelui și susan. Semințele germinate de floarea soarelui și de susan sunt mai bogate în aceste importante vitamine B decât semințele crude, ne-germinate (care sunt considerate ele însele o sursă bogată de vitamine B). Complexul de vitamine B ajută corpul să digere carbohidrații și să folosească energia lor, dar stimulează și rezistența la infecții. Ba mai mult, complexul B, numit uneori „vitaminele stresului”, ajută la funcționarea normală a sistemului nervos, susținându-l astfel să facă față oricăror forme de stres.

          Grâul este una din cele mai bune surse de vitamina E, care acționează ca antioxidant, prevenind distrugerea sau oxidarea unor substanțe nutritive valoroase. În plus, această vitamină protejează inima și stimulează fertilitatea. Grâul germinat are de trei ori mai multă vitamina E decât grâul crud, ne-germinat. În plus, felul de vitamină E din semințele, grăunțele și nucile germinate – cum ar fi cele de ovăz, de secară, de lucernă, de susan, de floarea soarelui sau de migdale – sunt de cel puțin zece ori mai ușor asimilabile de către corpul uman decât vitamina E sintetică. Vă voi spune mai multe despre vitamina E și despre germeni în capitolul următor.

          Vitamina K se găsește din belșug în semințele germinate de lucernă. Această vitamină mai puțin cunoscută este deosebit de importantă în timpul sarcinii, fiindcă este responsabilă de coagularea sângelui și ajută la prevenirea hemoragiilor și a pierderilor de sarcină. Vitamina U, o altă vitamină mai puțin cunoscută, se găsește din abundență în semințele germinate de varză. Sunt cercetări în curs care arată că poate avea un rol important în prevenirea ulcerelor la stomac și intestine.

 

 

MINERALE ȘI OLIGOELEMENTE DIN SEMINȚELE GERMINATE

 

Mineralele din hrană sunt sângele vieții noastre. Ele constituie temelia metabolismului general al corpului – procesele chimice și fizice vitale care ajută corpul să funcționeze bine. Mineralele asigură alcătuirea și funcționarea tuturor enzimelor din corp și mențin încărcătura electrică alcalină potrivită în toate celulele corpului, ferindu-le de degenerarea acidă și de invazia microbilor dăunători care trăiesc în substanțele acide ale corpului.

          Cu peste două miliarde de ani în urmă, mineralele din oceanul primordial au reacționat cu aminoacizii și enzimele și au dat naștere diferitelor forme de viață. Sărurile minerale complexe care se găsesc în plante și animale asigură transmiterea curentului electric prin organismele vii. Aceste săruri minerale sunt substanțe organice, spre deosebire de minerale anorganice care se găsesc în piatră, în unghiile tăiate sau în multe suplimente minerale.

          În timp ce studiile au arătat că unele minerale anorganice pot fi folosite de corp pentru îndeplinirea anumitor funcții, ar trebui să luăm doze de zece sau de douăzeci de ori mai concentrate decât cele care se găsesc în hrană pentru a obține efectul dorit. Din nefericire, cantitățile suplimentare de minerale pot genera un risc de supraîncărcare. La populația Bantu din Africa, de exemplu, apar numeroase cazuri de intoxicații din cauza folosirii exclusive a vaselor din fier la pregătirea mâncării. Excesul de fier se acumulează în ficat și provoacă o reacție toxică ce poate fi mortală. Și excesul de alte minerale, în afară de fier, poate crea o stare haotică în corp, prin tulburarea echilibrului delicat dintre minerale.

          Pentru asigurarea necesarului de minerale, cum ar fi calciu, potasiu, fier, fosfor și magneziu, în siguranță și cu efecte sănătoase, eu vă recomand să le obțineți din semințe germinate și din alte feluri de hrană vie, sub formă de săruri minerale organice. Oamenii și-au asigurat mineralele necesare în acest fel timp de mii de ani.

          Semințele germinate sunt o sursă deosebit de bună și ușor de folosit de minerale. Cercetările întreprinse de dr. Jeffrey Bland, de la Universitatea din Puget Sound, au arătat că semințele germinate absorb minerale și oligoelemente (minerale de care avem nevoie în cantități mici, cum ar fi iodul, zincul și seleniul) din apa folosită pentru înmuierea și spălarea semințelor în timp ce cresc. În plus, mineralele și oligoelementele care se găsesc în semințele crude, ne-germinate, devin mult mai ușor de digerat prin procesul de germinare.

          Semințele germinate de susan sunt o sursă excepțională de calciu, având aproape la fel de mult calciu vital ca laptele de vacă și mai mult decât aproape orice altă plantă. Migdalele, semințele de floarea soarelui, de lucernă și boabele de năut germinate sunt și ele surse foarte bune de calciu sub formă organică. Nouăzeci și cinci la sută din calciul pe care îl obținem din hrană este depozitat în oase și dinți, menținându-ne puternici și sănătoși.

          Potasiul este uneori numit „mineralul tinereții”, deoarece ajută corpul să-și păstreze pielea netedă și întinsă și să aibă o greutate corporală echilibrată. Migdalele, susanul, floarea soarelui, fasolea mung și fasolea „Ochi negri” germinată furnizează mai mult potasiu decât majoritatea fructelor și legumelor.

          Semințele germinate de lucernă, schinduf, linte, fasole adzuki și mung sunt o sursă bogată de fier, care este necesar pentru formarea globulelor roșii și pentru transportul oxigenului de la plămâni la celule. Chiar dacă o mare parte din fier este reciclat în interiorul organismului, noi avem nevoie să obținem fier sub formă organică din hrana zilnică. Acest lucru este adevărat în special pentru femei, deoarece la ele pot apărea deficiențe provocate de pierderea sângelui menstrual.

          În general, semințele germinate sunt o sursă excelentă de oligoelemente, cum ar fi iodul, zincul, seleniul, cromul, cobaltul și siliciul. Semințele germinate de lucernă și de dovleac sunt foarte bogate în zinc, care este esențial pentru sinteza proteinelor, pentru multe din funcțiile ficatului și pentru vindecarea rănilor și zgârieturilor. Seleniul, ale cărui proprietăți anti-cancerigene sunt studiate acum, este furnizat de multe semințe germinate, în special de lucernă.

 

 

CLOROFILA DIN SEMINȚELE GERMINATE

 

Unul dintre cei mai importanți compuși nutritivi din semințele germinate, clorofila, a fost intens cercetată pentru proprietățile sale nutritive și vindecătoare. În sine, clorofila, un compus format din proteine, se găsește în plantele verzi, inclusiv în semințele germinate cu frunze verzi (cum ar fi lucerna, varza, trifoiul, floarea soarelui și ridichea), nu pare să aibă nimic special. Dar sunt două aspecte vitale ale clorofilei care nu ar trebui trecute cu vederea.

          În primul rând, este crearea ei în plante, ca rezultat al transformării energiei solare – care face din ea un fel de baterie vie. În al doilea rând, este asemănarea ei remarcabilă cu o componentă vitală din organismul uman – hemoglobina. Circulând în fluxul sanguin, hemoglobina transportă oxigenul la celule întregului corp.

          Spre deosebire de oameni și de animale, care își obțin energia din hrană, plantele își iau energia direct de la soare. Plantele produc și depozitează energia sub formă de carbohidrați, prin acțiunea soarelui asupra frunzelor lor, în procesul cunoscut sub denumirea de fotosinteză. La semințele germinate proaspete, această energie devine imediat disponibilă corpului uman pentru vindecarea și regenerarea celulelor.

          Mai mult, elementele chimice conținute în clorofilă sunt eficiente în formarea globulelor roșii. Nu cunoaștem încă exact cum și de ce se întâmplă asta, dar au fost sugerate mai multe explicații teoretice. Molecula de clorofilă este destul de asemănătoare cu cea de hemoglobină. Principala diferență este că molecula de clorofilă are ca nucleu un ion de magneziu, în timp ce molecula de hemoglobină are un ion de fier.

          Dr. Yoshihide Hagiwara, un om de știință japonez care cercetează puterea vindecătoare a plantelor verzi și a ierburilor, intuiește că vom descoperi curând cum clorofila se transformă în sânge în interiorul nostru. El consideră că din moment ce clorofila este solubilă în particule de grăsime, iar particulele de grăsime sunt absorbite direct în sânge prin sistemul limfatic, înseamnă că și clorofila poate fi absorbită în același fel. După părerea sa, în timp ce molecula de clorofilă este absorbită, ionul de magneziu este înlocuit cu un ion de fier și este transformată în moleculă de hemoglobină.

          Enzimele și factorii nutritivi vitali, proteinele, vitaminele, mineralele și clorofila constituie principalele beneficii nutriționale ale includerii semințelor germinate în regimul nostru alimentar. Vom discuta câteva din beneficiile pentru sănătate în capitolul următor.

 

 

3

Semințele germinate și sănătatea

 

Cu cât explorăm mai mult natura, cu atât opțiunile noastre se reduc, până când ne mai rămâne doar una: să luptăm pentru supraviețuire.

                                                                                                Morris Udall

 

Știința abia începe să pătrundă tainele energiilor vieții din ființele vii, dar oamenii de știință vor recunoaște curând ceea ce eu am văzut și trăit în mai mult de două decenii la centrul de sănătate pe care l-am înființat și condus. Regenerarea și întinerirea corpului uman sunt posibile, atunci când întrerupem obiceiurile distructive și îi oferim alimente bogate în energia vieții. Ba mai mult, boli degenerative grave pot fi controlate și în anumite cazuri chiar pot să fie învinse, când facem schimbări pozitive în regimul alimentar și în stilul nostru de viață.

          Energia vieții din semințele germinate proaspete stimulează capacitățile inerente corpului de auto-curățare și de auto-vindecare. În mod deosebit, atunci când corpul se eliberează de efectele dăunătoare ale alimentelor grele, gătite, procesele naturale care acționează în vindecarea unei tăieturi sau în scăderea febrei pot vindeca și revitaliza funcțiile interne ale corpului. Acest lucru a fost demonstrat într-un experiment realizat de M. L. Armstrong și alții, prezentat în revista Circulation Research din 1970. În arterele unor maimuțe Rhesus au fost provocate depuneri mari de colesterol printr-o alimentație bogată în colesterol și grăsimi, iar apoi depunerile au fost eliminate printr-o alimentație săracă în grăsimi și colesterol. Acum începem să vedem rezultate asemănătoare în studii întreprinse asupra oamenilor. Dacă boli grave cum ar fi bolile de inimă pot și învinse și controlate, atunci de ce alte boli și mai grave, cum ar fi cancerul nu ar putea fi controlate și chiar învinse? După ani de experiență în îngrijirea bolnavilor, am ajuns să cred că unele boli degenerative grave pot fi controlate și în unele cazuri chiar învinse, dar sunt foarte convinsă că oamenii trebuie să facă schimbări pozitive în atitudinea și stilul lor de viață. În special, o dietă bogată în alimente pline cu energia vieții și o perspectivă fericită, plină de încredere și relaxată.

 

 

POT AJUTA SEMINȚELE GERMINATE LA CONTROLUL CANCERULUI

 

Dr. Thelma Arthur, de la Arthur Testing Labs din Chula Vista, California, a studiat aproape două sute dintre oaspeții centrului meu Living Food Lifestyle, înainte de a fi internați și după cel puțin două săptămâni de tratament. Ea a fost interesată în mod special de efectele acestei diete, deoarece credea că poate primi un răspuns privind controlul cancerului. Era curioasă să știe de ce unele componente ale regimului alimentar – semințele germinate, iarba de grâu, sucurile proaspete și o diversitate de alimente crude – erau folosite de diferite centre de sănătate holistică și de ce unii pacienți, cum ar fi Eydie Mae Hunsburger, au supraviețuit bolii canceroase hrănindu-se în acest fel.

          Concluziile la care a ajuns dr. Arthur au evidențiat creșteri semnificative ale răspunsului imunitar al corpului – capacitatea sa de a combate boala – în aproape fiecare caz. Nivelul de toxicitate al sângelui, care este de obicei ridicat în boli cum ar fi cancerul, erau reduse în aproape fiecare caz. Asta nu înseamnă că germenii în sine pot controla sau chiar învinge cancerul și alte boli grave. Dar cercetările pot totuși să arate capacitatea semințelor germinate și a altor feluri de hrană vie de a întări sistemul imunitar, care ar trebui să fie obiectivul oricărei abordări serioase a problemei cancerului. Deoarece, chiar dacă o anumită terapie poate să distrugă celulele canceroase, dacă slăbește în același timp sistemul imunitar, o simplă infecție sau o răceală obișnuită ar putea să fie fatală pacienților.

          În 1978, la Centrul pentru studierea și tratarea cancerului de la Universitatea din Texas, dr. Charles Shaw și dr. Chiu-Nan Lai au testat o diversitate de alimente vegetale pentru a identifica potențialele elemente anti-cancerigene. Printre alimentele testate pe șoareci cărora li s-au inoculat substanțe cancerigene au fost lintea, fasolea mung și boabele de grâu germinate, dar și morcovii și pătrunjelul. În timp ce morcovii și pătrunjelul au dovedit efecte inhibatoare asupra substanțelor carcinogene, efectul lor anti-cancerigen nu a fost la fel de puternic ca cel al semințelor germinate!

          Rezultatele cercetării lor au suscitat un interes deosebit din partea cercetătorilor din domeniul medical, în general, și din domeniul cancerului, în special, din două motive: activitatea de inhibare a substanțelor cancerigene era destul de puternică, chiar dacă era folosită o doză rezonabil de mică de extract de germeni, iar extractul nu era toxic nici măcar în doze mari. (Majoritatea inhibitorilor substanțelor cancerigene sunt toxici chiar și în doze moderate de concentrare.). În timp ce acest experiment nu reprezintă în nici un fel dovada concludentă că semințele germinate pot să vindece cancerul la om, perspectiva pentru viitoarele cercetări privind folosirea semințelor germinate ca alimente anti-cancer este într-adevăr promițătoare. De asemenea, merită să menționăm că efectele benefice ale semințelor germinate asupra sistemului imunitar pot fi întărite cu alte elemente ale Programului de Hrană Vie, în special, prin consumul unor amestecuri de alimente ușor digerabile.

 

SEMINȚELE GERMINATE: ÎNSOȚITORUL IDEAL PENTRU CEI CARE ȚIN UN ANUMIT REGIM ALIMENTAR

 

Problema surplusului de greutate și rezolvarea ei au devenit inutil de complicate. Unii experți ne spun că dietele nu dau rezultate; alții ne spun că dau. Eu sunt absolut sigură că dieta potrivită dă rezultate bune. În ultimă analiză, pierderea permanentă în greutate poate fi realizată doar mâncând alimentele potrivite și, atunci când este necesar, prin reducerea cantității de alimente ingerate zilnic. Exercițiile regulate sunt și ele un element important, dar după părerea mea, regimul alimentar este componenta principală a succesului unui program de reducere a greutății corporale.

          În condițiile vieții de zi cu zi, energia necesară pentru purtarea greutății în exces și pentru a hrăni depozitele de grăsime este foarte mare. Ne trebuie la fel de multă energie pentru a ne disciplina modul de alimentație și pentru efectuarea exercițiilor fizice potrivite. Când regimul alimentar include o cantitate mai mare de semințe germinate (împreună cu alte feluri de hrană vie), persoana cu supra-greutate se poate bucura de odihnă de care au mare nevoie.

          Semințele germinate, în special lucerna, furnizează corpului o mare cantitate de hrană lichidă săracă în calorii, care este ușor digerabilă și poate fi folosită drept „combustibil”. Capacitățile de auto-curățare ale corpului sunt stimulate de semințele germinate și de sucurile obținute din germeni și întregul metabolism este accelerat, deoarece nu mai este împovărat de mari cantități de alimente greu digerabile. În plus, lichidele ajută la eliminarea toxinelor din corp.

          Aceste beneficii ale programului meu de pierdere în greutate sunt complet opuse efectelor unora dintre regimurile de slăbit. În special, dietele bogate în proteine mobilizează rezervele de energie ale corpului pentru a transforma cantități mari de proteine (alimente de construcție) în carbohidrați (alimente producătoare de energie). Oameni care țin un regim alimentar bogat în proteine sunt de obicei epuizați după câteva săptămâni.

          La centrul nostru Living Food Lifestyle, avem o reducere medie a greutății corporale de șapte kilograme pe săptămână, în timp ce fiecare pacient mănâncă trei mese îndestulătoare pe zi. Semințele germinate ușor de digerat, hrănitoare și detoxificante, zarzavaturile și alte feluri de hrană vie sunt cheia acestui regim alimentar. De exemplu, diferite semințe germinate pot fi transformate în sucuri în amestec cu fructe și legume, obținându-se delicioase „băuturi verzi”.

          Semințele germinate picante și detoxificante de ridiche, schinduf, varză, lucernă și trifoi sunt foarte eficiente pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, este important să includem o diversitate de alimente în regimul alimentar atunci când încercăm să slăbim. Grăunțele germinate, cum ar fi grâul, sunt o alegere potrivită, deoarece sunt bogate în energia vieții și au proprietăți detoxificante. Plantele verzi de hrișcă și de floarea soarelui (vedeți Capitolul 7) sunt și ele potrivite, pentru că au o mare cantitate de lichid și sunt ușor de digerat.

 

SEMINȚELE GERMINATE ȘI VIAȚA SEXUALĂ

 

Ce au de-a face semințele germinate cu viața sexuală? Poate că foarte puțin, dacă aveți deja o viață sexuală satisfăcătoare. Pe de altă parte, ele pot face foarte mult pentru a îmbunătăți o relație nesatisfăcătoare – restabilirea dorinței și performanței sexuale la starea lor normală de sănătate.

          Este evident că atunci când sunteți mai sănătoși la nivel fizic, toate părțile trupului sunt mai sănătoase. Când dumneavoastră și partenerul arătați bine și vă simțiți bine, atracția sexuală este mai mare. În timp ce am primit de la oaspeții noștri multe dovezi privind schimbările pozitive observate în viața lor sexuală, după ce au adoptat stilul de viață bazat pe hrană vie, majoritatea dovezilor științifice privind influența semințelor germinate asupra vieții sexuale vin, dintre toate locurile posibile, din grajdul vitelor.

          În numeroase studii efectuate asupra vitelor, adăugarea de semințe germinate în hrana zilnică a dus la creșterea producției de lapte la vaci și la revenirea fertilității la vacile care deveniseră sterile. Aceste observații nu sunt surprinzătoare, deoarece grâul germinat, de exemplu, asigură o cantitate mai mare și de mai bună calitate de vitamina E decât germenii de grâu – o sursă considerată importantă pentru această vitamină a fertilității.

          Deși boabele de grâu uscate constituie una dintre cele mai bogate surse de vitamina E naturală, conținutul acestei vitamine se triplează atunci când boabele de grâu sunt germinate. Alte grăunțe germinate, mai ales ovăzul și secara, sunt și ele surse bogate de vitamina E, la fel ca toate semințele și nucile germinate.

          Cu mulți ani în urmă, experimentele realizate la Stațiune de Agricultură Experimentală din Beltsville, Maryland, au demonstrat capacitatea grăunțelor germinate de a restabili fertilitatea vacilor care își pierduseră capacitatea de reproducere sau depășiseră perioada de fertilitate. Într-un studiu asupra unor vaci care nu avuseseră niciodată viței, deși ajunseseră la vârsta de reproducere, fiecărui animal i s-a adăugat o cantitate de două kilograme și jumătate de ovăz germinat în hrana zilnică obișnuită. Rezultatele au fost uimitoare. După doar șaizeci de zile, toate vacile au devenit gestante.

          Esența acestor studii este că funcțiile sexuale pot fi întinerite și restabilite la starea lor normală de sănătate, atunci când regimul alimentar include semințe germinate din belșug.

 

ÎNCETINIREA ÎMBĂTRÂNIRII CU SEMINȚE GERMINATE

 

Faptul că semințele germinate pot să încetinească sau chiar să inverseze procesul de îmbătrânire poate să pară exagerat. Dar publicații recente despre longevitate și nutriție arată că ele pot să facă asta în mai multe feluri. Un număr de substanțe nutritive au fost citate ca potențiali factori anti-îmbătrânire de către Durk Pearson și Sandy Shaw, dr. Benjamin Frank, dr. Edward Howell și alții.

          Printre substanțele nutritive cărora li s-a acordat atenție putem include antioxidanții și o gamă largă de enzime exogene (care provin din afara corpului). În timp ce este adevărat că mulți factori pot influența îmbătrânirea, un regim alimentar echilibrat, cu hrană vie, cu semințe germinate proaspete, oferă o sursă complet sigură de substanțe nutritive anti-îmbătrânire. Semințele germinate conțin vitaminele naturale cu efect antioxidant, A, C și E, dar și enzime exogene.

 

Antioxidanți din semințele germinate

 

Oxidarea este un tip de reacție chimică care poate avea fie un efect dăunător, fie un efect benefic în privința nutriției. Când substanțele sunt oxidate în afara corpului uman, ele sunt afectate sau distruse. Când alimentele sunt descompuse în interiorul corpului, în cursul digestiei normale, are loc tot un proces de oxidare, însă controlată, benefică – diferența vitală este că prin acest proces energia hranei devine disponibilă și o putem folosi. Însă un alt aspect al oxidării se referă la formarea de „radicali liberi”.

          În ultima vreme, au fost multe discuții printre cercetătorii în domeniul sănătății despre „radicalii liberi” și efectele lor dăunătoare în organismul uman. Radicalii liberi sunt fragmente moleculare cu o legătură de electroni liberi care înconjoară celulele și contribuie la îmbătrânirea fiecărei părți a corpului. Acești radicali sunt foarte instabili și tind să tulbure activitatea normală a oricărei celule sau a oricărui țesut de care se apropie. Din nefericire, radicalii liberi sunt generați de uleiurile procesate și de grăsimile gătite din regimul alimentar modern.

          Antioxidanții, cum ar fi vitaminele A, C și E, previn oxidarea grăsimilor din sânge, inhibând astfel formarea de radicali liberi în corp. Vitamina C nu numai că previne formarea de radicali liberi, ci împiedică și distrugerea vitaminelor A și E de către radicalii liberi. Cu toate că vitamina A nu se găsește în nici un aliment de origine vegetală, carotenul, precursorul ei, se găsește în multe plante proaspete. Carotenul previne transformarea uleiurilor din plante în radicali liberi, atâta timp cât plantele sunt încă vii.

          Semințele germinate și alte feluri de hrană vie constituie o sursă excelentă de antioxidanți. În plus, limitarea sau evitarea completă a utilizării uleiurilor procesate și a grăsimilor gătite vor ajuta la prevenirea formării de radicali liberi, împiedicând astfel îmbătrânirea prematură a corpului.

 

Enzimele se găsesc din belșug în semințele germinate

 

Enzimele, alături de apă, sunt substanțele care deosebesc semințele germinate de semințele crude, ne-germinate. Activitatea enzimelor este cea care transformă diferite tipuri de amidon în zaharuri, proteinele stocate în semințe în aminoacizi vii și grăsimile în acizi grași, în interiorul semințelor germinate. De asemenea, enzimele acționează și în interiorul sistemului digestiv uman, descompunând hrana pentru ca substanțele nutritive să poată fi asimilate cu ușurință de către corp. Atunci când în hrană nu se găsesc enzime exogene – ca în cazul alimentelor gătite și procesate – corpul trebuie să asigure enzimele necesare. Cu alte cuvinte, este forțat să producă mai multe enzime pentru descompunerea proteinelor (proteaze), pentru descompunerea amidonului (amilaze) și pentru descompunerea grăsimilor (lipaze), decât ar fi avut nevoie dacă hrana însăși ar fi conținut aceste enzime.

          Conform specialistului pionier în domeniul enzimelor dr. Edward Howell, autorul cărții Enzyme Nutrition (Nutriția enzimelor), tinerețea depinde de cantitatea și de puterea enzimelor prezente în corp. Cu cât sistemul digestiv solicită mai multe enzime endogene (produse în interiorul corpului) pentru descompunerea hranei, cu atât vor fi mai scăzute rezervele de enzime metabolice. Acest lucru este important, deoarece enzimele metabolice joacă un rol crucial în nenumărate procese din interiorul corpului. La vârste înaintate, rezervele de enzime metabolice sunt la cel mai scăzut nivel și puterea enzimelor digestive este diminuată. Dr. Howell ajunge la concluzia că noi îmbătrânim cu atât mai repede cu cât ne folosim mai mult rezerva de enzime endogene – adică atunci când consumăm mâncare gătită sau alte feluri de hrană lipsite de enzime. Procesul de îmbătrânire se accelerează pe măsură ce corpul este obligat să facă apel la rezervele deja sărace de enzime metabolice. În momentul când scriu această carte, dr. Howell are optzeci și șapte de ani și de foarte mulți ani el încearcă să mănânce cât mai multe alimente crude.

          Atunci când semințele germinate sunt mâncate în stare crudă, ele constituie o sursă importantă de enzime exogene care ajută la digestia proteinelor, grăsimilor și carbohidraților din hrană. Celulaza, o enzimă alimentară care acționează asupra celulozei, se găsește în semințele germinate. Cu cât un fel de semințe germinate are o concentrație mai mare dintr-o anumită substanță, cu atât va avea și o cantitate mai mare din enzimele necesare pentru descompunerea acelei substanțe. Astfel lintea, care este relativ bogată în proteine, conține mai multă protează decât năutul, care are mai mult amidon, deci conține mai multă amilază.

          Enzimele alimentare din semințele germinate nu contribuie doar la digerarea acestora, ci ajută corpul să digere și alte alimente. Oamenii (și animalele lor domestice) sunt singurele creaturi de pe pământ care mănâncă hrana fără enzimele ei naturale (adică mănâncă hrana gătită). Dr. Howell crede că acesta este unul din motivele pentru care mulți oameni suferă de cancer și de alte boli degenerative care nu apar la animalele sălbatice și experiența mea de mulți ani în îngrijirea sănătății mă determină să ajung la aceeași concluzie.

          De fapt, enzimele alimentare sunt cheia eficienței Stilului de viață bazat pe Hrană Vie, pentru că energia vieții din semințele germinate și alte feluri de hrană vie este preluată cu ușurință de către corp. Abundența de enzime alimentare din aceste alimente biogenice și bioactive este cea care le deosebește de alte alimente. Semințele germinate proaspete sunt vii și se află la punctul cel mai înalt al valorilor nutriționale chiar înainte de a fi mâncate. Imediat ce au fost ingerate, ele ajută la propria digestie, oferind corpului odihna de care are mare nevoie și permițându-i astfel să înceapă auto-regenerarea și auto-vindecarea.

          Alimentele bogate în enzime, cum ar fi semințele germinate, legumele și fructele proaspete și sucurile obținute din ele sunt cei mai importanți factori care pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire. Carnea și alte alimente grele, gătite, în special cele care au și multe grăsimi și zaharuri, sunt foarte sărace în enzime. Aceste alimente încetinesc metabolismul corpului și slăbesc sistemul imunitar. Așa cum am văzut, hrana vie ajută corpul să-și păstreze enzimele vitale, stimulând metabolismul și procesele de curățare și regenerare. În acest fel, în timp ce inhibă potențialele substanțe cancerigene, hrana vie, în special semințele germinate, prezintă capacitatea de a întări sistemul imunitar și ne ajută să avem o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Din aceeasi categorie