EnglishRomanian

Cum ne invingem fricile

Cum ne învingem fricile

Cum ne învingem fricile

Fricile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Uneori, ele ne pot chiar ajuta să ne ferim de pericole și să ne protejăm de anumite situații. Totuși, există și contexte în care fricile ne pot împiedica să desfășurăm anumite activități obișnuite, cum ar fi vorbitul în public sau zburatul cu avionul. Există și diverse tehnici prin intermediul cărora să te liniștești și să ții cât mai la distanță aceste frici. Iată câteva dintre ele:
 
Acceptă frica și încearcă să o înțelegi
Frica reprezintă răspunsul creierului nostru în fața unor pericole. Aceasta poate fi utilizată ca o unealtă ideală pentru a ne proteja și a lua decizii cât mai bune. Este important să încerci să înțelegi cât mai bine acest concept și să acționezi pentru a nu lăsa frica să îți afecteze acțiunile și viața.
 
Învață cât mai multe despre frica ta
Un pas foarte important în a învăța să faci față fricii tale este să o cunoști pe toate părțile. De exemplu, dacă îți este teamă de înălțimi, caută să vezi ce anume declanșează această frică, cum se manifestă și cum poți trece peste ea. Asta nu înseamnă că frica respectivă va dispărea complet, dar te va ajuta să te pregătești pentru momentele în care va apăreFolosește-ți imaginația
Frica lucrează de cele mai multe ori împreună cu imaginația. Deși cea din urmă poate da naștere unor lucruri incredibile, într-un mod pozitiv, poate totodată să creeze nenumărate scenarii care să accentueze sentimentul de frică, chiar și atunci când pericolul nu există în preajma noastră.
 
De exemplu, atunci când îți este teamă de câini și vezi un câine apropiindu-se de tine, imaginația te poate purta în scenarii care au șanse foarte mici de a se materializa. Inspiră și expiră adânc și repetă-ți în minte că totul este bine și că nu are cum să ți se întâmple nimic rău.
 
Apelează la rațiune
Deși poate părea foarte greu, unul dintre cele mai bune sfaturi pentru cazuri în care te lupți cu fricile este să apelezi la rațiune. Acest exercițiu îți va părea tot mai util și tot mai ușor, pe măsură ce îl folosești mai mult.
 
Încearcă să analizezi contextul și să faci o listă cu variabilele care ți se par importante în situația în care te afli. Care sunt aspectele pozitive sau negative și care dintre acestea trag mai greu? S-ar putea să îți dai seama în multe cazuri că imaginea de ansamblu nu este atât de negativă.
 
Concentrează-te pe respirație
Respirația te poate ajuta mai mult decât ai crede. De cele mai multe ori anxietatea începe cu respirații scurte, care pot cauza o serie de reacții negative în corpul tău, ceea ce se poate transforma rapid într-un atac de panică.
 
Chiar dacă nu poți înăbuși un atac de panică înainte ca acesta să înceapă, respirația te poate ajuta să treci mai ușor prin el. Odată ce îți dai seama de situația în care te afli este bine să te oprești și să te focusezi pe a inspira și a expira adânc. Asigură-te că expirația este mai lungă decât inspirația și vei observa cum vei reuși să te calmezi ușor.
 
Meditează
Chiar dacă ai reușit să treci cu brio peste o situație de criză, cum ar fi un atac de panică, asta nu înseamnă că problema a dispărut. Dacă nu poți merge la psiholog pentru a o trata încearcă măcar să meditezi atunci când ai câteva minute libere. Gândește-te la frica care îți cauzează probleme, analizează variabilele și vezi ce anume o declanșează.
 
Poți chiar începe să ții un jurnal, în care să îți notezi de fiecare dată când frica respectivă te stăpânește, despre emoțiile, gândurile și sentimentele care te-au încercat. Astfel îți vei concepe o rutină care te va ajuta să îți înfrunți temerile mult mai ușor.
 
Petrece timp în natură
De foarte multe ori, o plimbare în natură poate face minuni asupra organismului tău. Ieși dimineața sau seara, în parc sau în preajma casei și încearcă să faci câțiva pași. O astfel de activitate te va deconecta de la grijile obișnuite și te va ajuta să te relaxezi.
 
Fricile pot părea greu de învins, dar nimic nu este imposibil dacă îți pui mintea la treabă. Atrage energiile pozitive de partea ta și păstrează-le pe cele negative la distanță.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie
Distribuie mai departe