EnglishRomanian

Explorarea tipurilor de turcoaz: culori, surse, utilizari

Explorarea tipurilor de turcoaz: culori, surse, utilizari

 

Explorarea tipurilor de turcoaz: culori, surse, utilizari

 

   Nuanțele uimitoare de albastru și straturile profunde de semnificație culturală și spirituală fac din piatra turcoaz un cristal semnificativ. Această bijuterie albastru-verde a fost mult timp venerată ca un instrument de vindecare cu nuanțele sale oceanice, energia de curățare și conotațiile sacre. A fost una dintre primele pietre prețioase care a fost extrasă în Egipt în anul 600 î.Hr. De atunci, a fost o piatră ceremonială pentru culturile azteci și native americane, inclusiv pentru oamenii Navajo și Zuni. Turcoazul a fost folosit pentru a crea amulete, talismane, bijuterii, incrustații complicate, decor și multe altele. Această bijuterie albastră este o adevărată frumusețe, cu proprietățile sale unice de colorare și vindecare spirituală, care indică noroc, adevăr și spălarea energiei negative.

   Înțelegerea turcoazului

   Compoziție și formare: Turcoazul se formează adânc în pământ din fosfatul hidratat de cupru și aluminiu. Prezența cuprului se adaugă la schema sa de culori spectaculoasă. Turcoazul natural se formează în regiuni uscate și aride, unde apele subterane circulă prin roci bogate în cupru. Pe măsură ce apa se mișcă, ea captează particule de cupru și aluminiu, favorizând formarea turcoazului.

   Variații de culoare : Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale turcoazului sunt nuanțele sale uimitoare. Aceste pietre prețioase albastre variază și pot fi orice, de la albastru închis la verde turcoaz, iar un întreg spectru de culori frumoase poate fi găsit strălucitor în aceste pietre naturale. Prezența cuprului conferă turcoazului nuanța sa prețioasă, iar dacă fierul este prezent în loc de aluminiu, acest lucru afectează și schema de culori și duce turcoazul mai mult spre verde. Zincul poate avea, de asemenea, un impact umbrit. Matricea diferitelor minerale și compoziția chimică conferă pietrei turcoaz aspectul său unic.

   Utilizări istorice : Turcoazul există de secole și a fost celebrat și venerat în diferite culturi din acea perioadă. Vechii egipteni au fost loviți de aceste pietre albastre-verzi, iar mormântul faimosului faraon Tutankhamon este încrustat cu comori turcoaz. În Persia antică, se credea că turcoazul are proprietăți protectoare și apare în artă și decor interior în moschei și palate. Triburile de nativi americani, în special din sud-vestul SUA, cred că turcoazul este o piatră sacră și îl folosesc adesea în măiestria lor pentru a saluta norocul și protecția.

   Principalele tipuri de turcoazExplorarea tipurilor de turcoaz: culori, surse, utilizari

   Turcoaz Bisbee

   Găsit în Arizona, Turcoaz Bisbee a fost extras doar pentru scurt timp în mina de cupru Laender Pitt. Este renumit pentru culoarea albastru profund și matricea fumurie cu nuanțe de ciocolată. Culoarea contrastantă a cartierului a matricei albastre și maro îi conferă un aspect deosebit, iar faptul că este cunoscută a fi o piatră tare o face o alegere perfectă pentru bijuterii turcoaz de înaltă calitate.

   Turcoaz Kingman

   Kingman Turcoaz are o senzație regală și provine de la una dintre cele mai vechi mine din Arizona, în special Mineral Park Mine. Acest tip popular de turcoaz este renumit pentru culoarea albastră vibrantă și pentru că este disponibil în cantități mari. Piatra poate varia de la albastru pal la intens, prezentând uneori un model de matrice de pânză de păianjen. Datorită elementelor sale sacre, ușurinței de accesibilitate și durității, artizanii Navajo și Zuni folosesc adesea turcoazul Kingman pentru a crea bijuterii native americane.

   Turcoaz Frumoasa Adormita

   Prețuită pentru culoarea sa solidă, albastru deschis și puțin sau deloc matricea maro sau neagră, Turcoazul Frumoasa Adormită are un nume de basm de la muntele unde se găsește - Mina Frumoasa Adormită de lângă Globe, Arizona. Textura sa super netedă și culoarea solidă îi conferă un avantaj special și o fac alegerea preferată de piatră pentru cei care creează modele de bijuterii turcoaz elegante și moderne.

   Turcoaz Morenci

   Incluziunile de pirit de fier din Morenci Turcoaz îi conferă o matrice fascinantă și distinctă și un efect strălucitor datorită petelor sale albastre și metalice - ca lumina soarelui care strălucește pe mare. Acest turcoaz american este extras și în zona Morenci din Arizona și este o alegere populară de piatră pentru modelele de bijuterii native americane. Prezența piritei care curge prin venele turcoazului Morenci face sa fie o piatră foarte căutată.

   Turcoaz Royston

   Royston Turcoaz este exploatat în districtul minier Royston de lângă Tonopah, Nevada. Acesta cuprinde o gamă de culori de la albastru regal până la verde închis; toate învârtite cu o matrice neagră sau maro și aurie. Acest model de culoare evocator face din Royston o varietate incantatoare de turcoaz, motiv pentru care este folosit si in designul artistic de bijuterii.

   Lacul Carico Turcoaz

   Lacul Carico Turcoaz este o piatră unică, cunoscută pentru nuanțele sale rare de verde tei. Își ia nuanțele speciale din conținutul ridicat de zinc găsit în minele de lângă Lacul Carico din comitatul Lander, Nevada. Deținerea uneia dintre cele mai neobișnuite culori de turcoaz face ca acest tip să fie un favorit fascinant în modelele de bijuterii tradiționale și contemporane. Nuanțele de primăvară, matricea complicată și faptul că poate fi dificil de tăiat o fac o piatră turcoaz de calitate superioară la care colecționarii o tânjesc.

   Tipuri rare și neobișnuite de turcoazExplorarea tipurilor de turcoaz: culori, surse, utilizari

   Lander Blue : Lander Blue este una dintre cele mai fine pietre turcoaz și este foarte valoroasă. Este extras în cantități limitate din mina Lander County din Nevada. Are o culoare albastru intens și o matrice neagră fină ca o pânză de păianjen, oferindu-i un model uimitor și un finisaj general izbitor. Turcoazul Lander Blue are, de asemenea, o duritate excepțională, făcându-l un turcoaz de înaltă calitate pentru toate tipurile de bijuterii - în special high-end. Din cauza rarității sale, Lander Turcoaz este un simbol al exclusivității.

   Cripple Creek : Turcoaz Cripple Creek a fost găsit ca produs secundar al exploatării aurului în Colorado. O surpriză frumoasă, această bijuterie are nuanțe verzi interesante și oferă o alternativă uimitoare pentru cei care râvnesc o culoare diferită de turcoaz față de nuanțele obișnuite de albastru. Deși s-ar putea să nu aibă la fel de multă semnificație culturală ca alte tipuri de pietre albastre, există totuși ceva rar și neobișnuit de special la tipul Cripple Creek - făcându-l atrăgător pentru cei care doresc un turcoaz valoros cu aspectul său unic.

   Turcoazul persan : turcoazul persan este o vedere pentru ochii dureroase. Sunt nuanțe de albastru robin. Exploatat istoric în Iran, turcoazul persan este adesea lipsit de orice matrice maro și are nervuri minime, ceea ce îi conferă puritate și claritate care nu este prezentă în multe alte tipuri de turcoaz. Așa cum a fost extras de mii de ani, turcoazul persan este venerat și are o importanță istorică profundă. A fost folosit de mult timp în bijuterii regale și artefacte religioase.

   Factori care afectează calitatea și valoarea

   Modele de matrice : Matricea este roca gazdă care afectează aspectul și valoarea pietrei dumneavoastră turcoaz. Matricea este un element important al aspectului general al turcoazului. Matricea afectează modelul care se formează pe suprafața pietrei. Puteți avea o matrice de pânză de păianjen, o matrice grea, cu un contrast izbitor și un aspect dramatic, sau o matrice minimă care doar sugerează altceva de la suprafață. Poate apărea în nuanțe de maro închis, maro auriu sau negru. Pietrele turcoaz cu o matrice de înaltă calitate - un model drăguț care adaugă la atractivitatea sa sunt adesea mai prețuite și mai valoroase decât cele cu o matrice slabă - un model care este prea întunecat sau dominant și se retrage din atracția estetică a pietrei tale.

   Tratamente : Turcoazul este adesea tratat ca o piatră relativ moale și poate fi destul de poroasă. Prin urmare, adesea trebuie tratat pentru a-l stabiliza și pentru a-l face potrivit pentru utilizare în bijuterii și decor, fără a fi ușor deteriorat. Tratamentele de stabilizare pot include infuzarea cu o rășină transparentă, astfel încât să se întărească și să devină mai durabilă. În timp ce acest proces îmbunătățit de turcoaz poate scădea din valoarea turcoazului natural, este acceptat în mod obișnuit și pe scară largă pe piață. De asemenea, nu este neobișnuit să moară turcoaz pentru a-și ridica culoarea naturală și pentru a da puțin mai multă dramatism pietrei. Turcoazul vopsit este mai puțin valoros deoarece, în timp, vopseaua se poate estompa sau poate îndepărta frumusețea naturală autentică a pietrei.

   Lipsa : La fel ca toate pietrele prețioase, cu cât o versiune a pietrei este mai rară, cu atât este mai valoroasă. Versiunile de turcoaz precum Lander Blue și Frumoasa Adormita sunt mai rare decât pietrele care provin de la cei mai mari producători de turcoaz, ceea ce le oferă un preț mai mare. Acest lucru poate fi valabil mai ales acolo unde minele s-au închis, iar șansa de a obține din nou acea bijuterie a scăzut.

 Explorarea tipurilor de turcoaz: culori, surse, utilizari  Îngrijirea bijuteriilor turcoaz

  Curățare și depozitare : Îngrijirea bijuteriilor turcoaz le poate menține să arate îndrăzneț și frumos. Deoarece turcoazul poate fi o piatră moale, este important să luați puțin TLC suplimentar pentru a vă asigura că nu apar daune. Cel mai important punct de reținut este să evitați utilizarea elementelor abrazive sau dure pentru a vă curăța turcoazul. Deși ar trebui să fie curățat în mod regulat, doriți să utilizați o perie moale, o cârpă moale și un săpun delicat pentru o curățare blândă. Asigurați-vă că evitați să vă înmuiați piatra turcoaz în apă pe termen lung, deoarece este o piatră poroasă și poate reține lichid, ceea ce duce la modificări de culoare și structurale.

   Când nu folosiți sau purtați bijuteriile dvs. de turcoaz, ar trebui să le depozitați separat, departe de pietrele mai dure care pot ciobi sau zgâria suprafața prețiosului vostru turcoaz. Pune bijuterii sau pietre în propriile pungi sau cutii și pune-le într-un loc răcoros și uscat - ferit de lumina directă a soarelui. Controlul umidității poate fi o parte importantă a îngrijirii turcoazului tău, deoarece umiditatea excesivă poate duce la crăparea bijuteriei în timp.

   Evitarea daunelor chimice : Unul dintre cele mai importante sfaturi de îngrijire pentru turcoazul dumneavoastră este să evitați expunerea la substanțe chimice, deoarece aceasta poate modifica culoarea frumoasă a bijuteriei dumneavoastră. Cosmeticele, loțiunile, substanțele chimice de uz casnic, soluțiile de curățare și chiar capsele din dulap precum oțetul și elementele acide pot interacționa cu piatra prețioasă și pot cauza deteriorarea culorii sau a suprafeței. Îndepărtați întotdeauna inelele sau brățările turcoaz când curățați sau faceți duș.

   Concluzie

   Turcoazul este o piatră cu adevărat specială, iar cu atât de multe soiuri de pe piață, poți alege bijuterii și decor turcoaz care se potrivesc alegerii tale estetice. De la nuanțe de albastru intens, cu pânze de păianjen aurii gravate pe suprafață, până la turcoaz, care are o nuanță mai verzuie și nu are matrice mică sau deloc, explorarea lumii turcoazului este cu adevărat fascinantă. Fie că ești un colecționar, un producător de bijuterii sau doar cineva atras de această piatră prețioasă, diversitatea și frumusețea turcoazului sunt mereu captivante. Explorați magazinul de cristale pentru brățări cu pietre prețioase turcoaz, pietre îngrijorătoare, coliere spirituale și coliere cu pietre prețioase .

   Întrebări frecventeExplorarea tipurilor de turcoaz: culori, surse, utilizari

   Câte tipuri diferite de turcoaz există?

   În timp ce toată lumea poate ști cum arată turcoazul de la cei mai mari producători, există aproape treizeci de tipuri diferite de turcoaz. Cu o gamă largă de nume și tipuri și care provin de la diferite mine din întreaga lume, peisajul turcoazului este destul de bogat și variat, cu diferite culori, modele și tipuri.

   Care este cel mai rar tip de turcoaz?

   Lander Blue este unul dintre cele mai mari tipuri de turcoaz. Acest tip de turcoaz provine de la Lander Country Mines și are o matrice neagră de pânză de păianjen pe suprafața sa. Culoarea albastră intensă, strălucitoare și semnele fine ale pietrei o fac o bijuterie specială din minele americane.

   Care turcoaz este cel mai valoros?

   Unul dintre cele mai valoroase tipuri de turcoaz este turcoazul persan. Este străveche, are o nuanță intensă de albastru robin ou și este foarte căutată de colecționari, artizani și pasionații de turcoaz.

   Care este cel mai înalt grad de turcoaz?

   Cel mai înalt grad de turcoaz este natural, netratat și de calitate superioară. Uneori, i se acordă statutul AAA, un sistem de clasificare care indică faptul că acest tip de piatră prețioasă a fost aleasă datorită colorării sale superioare, lipsei incluziunilor și tăieturii excelente.
 

Distribuie mai departe