Vindecarea chakrelor - Margarita Alcantara, carte

1 Review-uri Scrie o recenzie
4700 Lei
(TVA inclus)
Stoc epuizat
30 zile
DIV162-STM066937

Cartile nu sunt incluse in promotie!

 • Beneficii
 • Livrare
 • Metode de plata
 • Magazin in Bucuresti
  • — 30 de zile drept de retur GRATUIT!
  • — Transport gratuit peste 199 lei
  • — Certificat garantie si conformitate
  • — Plata in rate
  • — Program de fidelizare
  • — Deschidere colet la livrare
  • — Notificari prin SMS
  • — Firma autorizata ANPC
  • — Oriunde in Romania prin curier rapid
  • — Cost transport: 9,99 lei Easybox, 15 lei DPD si Sameday / 18 lei Fan Courier
  • — Peste 199 lei transport gratuit
  • — Livrare in 1-3 zile
  • — Ramburs la curier
  • — Online cu card bancar
  • — Plata cu cardul la easybox
  • — Plata cu cardul la FANbox
  • — Plata in magazin
 •  0766613696

  Harta magazin StoneMania Bijou Bucuresti

 Vindecarea chakrelor
Un ghid al începătorului pentru diferite tehnici de autovindecare prin echilibrarea chakrelor

Toate creaturile vii au anumiţi centri energetici extrem de puternici, numiţi chakre. Acest ghid practic, întocmit de Margarita Alcantara, o specialistă în vindecări energetice, te va ajuta să îţi deblochezi potenţialul plenar al sistemului tău de chakre, pentru a-ţi restabili astfel starea de sănătate şi echilibrul interior.

Descriere

Trei paşi pentru echilibrarea chakrelor şi pentru vindecarea minţii, corpului şi spiritului

Toate creaturile vii au anumiţi centri energetici extrem de puternici, numiţi chakre. Acest ghid practic, întocmit de Margarita Alcantara, o specialistă în vindecări energetice, te va ajuta să îţi deblochezi potenţialul plenar al sistemului tău de chakre, pentru a-ţi restabili astfel starea de sănătate şi echilibrul interior.

Pasul 1 LOCALIZEAZĂ-ŢI simptomul sau boala

Pasul 2 DESCOPERĂ care sunt chakrele blocate

Pasul 3 APLICĂ tehnicile recomandate pentru vindecarea chakrei corespondente

Alină-ţi durerile cervicale sau vindecă-te de dependenţe prin deblocarea chakrei gâtului cu ajutorul cristalului acvamarin sau al uleiului de lavandă. Diminuează-ţi atacurile de panică sau problemele digestive prin echilibrarea chakrei plexului solar cu ajutorul posturilor tehnicii de yoga numite Salutul Soarelui şi repetând mantra „Ra”.

Tehnici de autovindecare pentru fiecare chakră

Meditaţii pas cu pas

Tehnici de folosire a cristalelor însoţite de ilustraţii

Posturi de yoga ilustrate

Aplicaţii referitoare la uleiurile esenţiale

Recomandări referitoare la dietă şi alimentaţie

Sugestii referitoare la schimbările de comportament

Caracteristici

 • Numărul de pagini: 176 color
 • Formatul în cm. (l x L x g): 13 x 20 x 0.8
 • I.S.B.N.: 978-606-756-041-1
 • Traducerea din limba engleză: Cristian Hanu
 • Titlul original: Chakra Healing: A Beginner`s Guide to Self-Healing Techniques that Balance the Chakras
 • Greutate: 0.224 Kg.
 • Link: www.alcantaraacupuncture.com

 • A apărut în: 2021-02
Autor
 • Margarita Alcantara
Colectia
 • Vindecare spirituala
Editura
 • Adevar Divin

Recenzii clienti

5 din 5
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stea
0
Ai achizitionat acest produs?
Spune si celorlalti parerea ta pentru a-i ajuta sa faca cea mai buna alegere.
Scrie o recenzie
Sorteaza dupa:
Cu fotografii
alina ciocan
alina ciocan
Achizitie verificata
22.04.2023
Comentariu
recomand aceasta carte minunata, mi o doream de mult timp
Scrie o recenzie

Introducere 8

Partea I

Puternicul sistem al chakrelor 10

Capitolul 1

O privire de ansamblu asupra chakrelor 12

Capitolul 2

Lucrul cu chakrele 36

Partea a II-a

Vindecarea chakrelor 54

Capitolul 3

Simptome şi afecţiuni comune 56

Capitolul 4

Remedii şi tratamente vindecătoare 87

Anexa A

Posturi de yoga 146

Anexa B

Cristale 158

Mulţumiri 175

Despre autoare 176

A apărut în: 2021-02

Introducere

Când noua mea pacientă, doamna B, a intrat pentru prima oară în cabinetul meu, i-am putut simţi imediat dezamăgirea referitoare la viaţa ei actuală. Ori de câte ori văd un pacient care vine pentru prima dată la mine, eu îi „ascult” şoaptele chakrelor.

Doamna B şi-a făcut prima programare pentru un tratament de acupunctură în vederea alinării stresului şi a unei dureri la o gleznă. Fiind o specialistă certificată în acupunctură, metoda pe care o aplic eu este medicina chineză tradiţională. Am început aşadar prin a-i simţi pulsul, după care i-am evaluat doamnei B limba, pentru a-mi face o părere legată de starea de sănătate a organelor sale. La fel ca în cazul marii majorităţi a pacienţilor meu, s-a dovedit că ceea ce a atras-o pe doamna B la uşa cabinetului meu au fost o serie de probleme mai profunde decât simplele simptome fizice. Cu alte cuvinte, mi-am dat imediat seama că ceea ce îşi dorea de fapt doamna B nu era doar să îi alin durerile de gleznă şi stresul cauzat de slujba ei, chiar dacă pe moment nu îşi dădea încă seama de acest lucru.

Am fost considerată de mică o empată. Dacă nu eşti foarte familiarizat cu acest termen, bazat pe cuvântul empatie, află că el este folosit pentru persoanele care simt intuitiv ce simt cei din jurul lor, aproape ca şi cum aceste sentimente şi senzaţii le-ar aparţine personal. La fel ca mulţi alţi empaţi, când eram foarte mică nu înţelegeam ce sunt aceştia şi ce pot face pentru a-mi accepta şi pentru a-mi dezvolta acest dar intuitiv. Ceilalţi oameni mă considerau ciudată sau excesiv de sensibilă. Prin urmare, dornică să mă integrez mai bine în comunitatea mea, m-am deconectat de acest aspect al fiinţei mele, convinsă că această sensibilitate exagerată era sursa tuturor problemelor mele! Atunci când ne deconectăm însă de esenţa noastră (de ceea ce suntem noi cu adevărat), corpul nostru tinde să devină foarte „vorbăreţ”, generând simptome fizice, emoţionale, mentale şi / sau spirituale, până când devenim suficient de atenţi la ceea ce se întâmplă pentru a putea rectifica situaţia.

În timp ce discutam cu doamna B despre starea ei de sănătate medicală şi despre simptomele pe care dorea să şi le trateze, am simţit imediat că îi era teamă. Deloc întâmplător, ea mi-a spus că se simţea sufocată din punct de vedere creativ la serviciu şi că îşi detesta slujba. Ceea ce îşi dorea cu adevărat era să devină instructoare de yoga şi să scrie cărţi despre vindecare şi despre bunăstarea holistică, dar se temea să îşi părăsească slujba, riscându-şi astfel sursa de venituri. Nu avea încredere în înţelepciunea ei interioară şi îşi trăia viaţa identificându-se cu durerile pe care le-a simţit în trecut, ce o împiedicau să îşi realizeze visul.

Cu ajutorul acupuncturii, al Reiki, al lucrului cu cristalele şi al unei mari doze de compasiune, doamna B a înflorit literalmente, echilibrându-şi emoţiile refulate (care o împiedicau să se bucure de viaţă) şi onorându-şi maniera în care îşi dorea să îşi exprime creativitatea lăuntrică.

Pe scurt, doamna B şi-a părăsit slujba, şi-a încheiat pregătirea în domeniul yogăi şi a început să scrie pentru un website specializat în cultivarea bunăstării. De bună seamă, durerea ei de gleznă i-a dispărut de asemenea la sfârşitul tratamentelor pe care i le-am aplicat. A continuat însă să revină o vreme la cabinetul meu, doar pentru întreţinere.

La fel ca doamna B, cu toţii ne creăm o poveste pe care ne-o repetăm întruna, spunându-ne astfel cum trebuie să ne trăim viaţa. Deşi unele dintre aceste poveşti sunt adevărate, cele mai multe dintre ele sunt complet inadecvate sau depăşite. Adeseori, corpul nostru reflectă durerea pe care o resimţim în urma poveştilor pe care ni le spunem. Mai exact, noi purtăm aceste dureri în centrii noştri energetici, cunoscuţi inclusiv sub numele de chakre. În consecinţă, dacă vom învăţa să înţelegem ce energii purtăm în sistemul nostru energetic individual, noi ne putem regăsi puterea personală pe nivele foarte profunde, transformându-ne astfel într-o fiinţă luminoasă, aşa cum ne este menit să fim. Exact acesta este scopul cărţii de faţă: să te familiarizeze cu energiile pe care le porţi în chakrele tale, astfel încât să te poţi vindeca din interior.

Indiferent dacă nu ştii nimic despre universul chakrelor şi despre vindecarea energetică, având nevoie de un fundament pentru a putea începe, sau dacă deţii deja o cunoaştere profundă referitoare la acest sistem şi nu îţi doreşti decât să aprofundezi această cunoaştere, cartea de faţă te poate ajuta să te vindeci printr-o mai bună înţelegere şi îngrijire a chakrelor tale.

 

Partea I

Puternicul sistem al chakrelor

Prima parte a cărţii te va ajuta să îţi construieşti un fundament teoretic referitor la sistemul chakrelor. Capitolul 1 îţi va prezenta calităţile şi puterile unice ale celor şapte centri energetici principali care există în organismul tău, astfel încât să poţi înţelege mai bine de ce este atât de important să îi menţii echilibraţi şi eliberaţi de blocaje. Citind capitolul 2, vei descoperi diferite tehnici de vindecare special create pentru a menţine sistemul chakrelor într-o stare de sănătate optimă. Învăţarea acestor tehnici te va ajuta să identifici mai uşor metodele de vindecare care te pot ajuta cel mai mult.

 

Capitolul 1

O privire de ansamblu asupra chakrelor

În acest capitol îţi voi prezenta sistemul chakrelor: ce sunt acestea, cum le poţi percepe, cum operează ele, unele mituri şi avertismente referitoare la procesul de vindecare a chakrelor, şi ce poţi face pentru a lucra în siguranţă cu centrii tăi energetici. Vei învăţa astfel care sunt caracteristicile individuale ale fiecărei chakre, cauzele posibile ale blocajelor energetice şi ce se întâmplă cu starea ta de sănătate fizică, emoţională, mentală şi spirituală atunci când chakrele tale sunt în armonie, sau dimpotrivă, în dizarmonie.

 

Ce sunt chakrele?

Tu eşti deja familiarizat cu trupul tău fizic. De pildă, ştii ce simţi atunci când îţi flexezi sau atunci când îţi întinzi o anumită parte a corpului. Eşti conştient de faptul că muşchii tăi sunt ataşaţi de oase; că nervii le transmit semnale membrelor, trunchiului şi capului tău; şi că ceea ce mănânci şi bei îţi influenţează direct starea de sănătate. Aceste informaţii te ajută să înţelegi că diferitele aspecte ale fiinţei tale fizice sunt interconectate şi că diferitele tale percepţii obţinute prin atingere, miros, gust, văz şi auz, se informează reciproc, creând experienţele tale de viaţă.

Corpul fizic nu este însă singurul înveliş pe care îl ai. Dacă vei studia chakrele sau fizica cuantică, tu vei înţelege rapid că tot ceea ce există este energie, şi că toate formele de energie au o frecvenţă de vibraţie proprie. De la atomii elementari care creează celulele, organele, oasele, muşchii şi sistemele corporale, şi până la cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, tot ceea ce există este alcătuit din energie. Această energie a primit diferite nume de-a lungul timpului: qi, ki, chi, prana, mana, forţă odică, bioplasmă sau forţă / energie vitală, între multe altele.

Corpul energetic al omului este un câmp energetic care se suprapune cu corpul său fizic, depăşind însă contururile acestuia. Corpul fizic însuşi este alcătuit din mai multe straturi: sistemul nervos, musculatura şi sistemul osos. Aceste sisteme au funcţii complexe, care se suprapun. Într-o manieră similară, corpul energetic este alcătuit la rândul lui din mai multe straturi care interacţionează unele cu celelalte. La fel ca în cazul corpului fizic, fiecare strat al corpului energetic are un scop precis, dar colaborează perfect cu toate celelalte. Împreună, aceste straturi sunt numite aură. Aura energetică interacţionează cu organismul fizic, dar şi cu centrii energetici sau chakrele.

Cuvântul chakra este derivat din termenul sanscrit cakra, care înseamnă „roată”. Cele mai vechi texte în care este menţionat acest concept sunt Vedele, nişte scripturi hinduse străvechi datate în jurul anului 1500 î.Ch. De-a lungul istoriei, foarte multe culturi – între care egiptenii, hinduşii, chinezii, sufiţii, zaratustrienii, grecii, nativii americani, incaşii şi mayaşii, între alţii – au fost familiarizate cu aceşti centrii energetici sau cu sistemul chakrelor, considerându-l o reflectare a legilor naturale care există în univers şi un aspect îngemănat cu corpul fizic al sinelui nostru din această dimensiune.

Chakrele sunt vortexuri energetice care există în toţi oamenii. Ele transferă energia provenită de la univers în restul aurei şi al corpului fizic, dar şi între corpul fizic şi diferitele straturi ale aurei. Ne putem gândi la sistemul chakrelor ca la un sistem similar celui circulator, dar într-un plan spiritual. Sângele transportă oxigenul, substanţele nutritive şi hormonii către diferitele părţi ale organismului; contribuie la reglarea şi la echilibrarea trupului; şi îl protejează pe acesta prin eliminarea deşeurilor şi a cheagurilor care se formează atunci când corpul este rănit. Într-o manieră perfect similară cu sistemul circulator, care conectează între ele şi susţine celelalte sisteme fiziologice, sistemul chakrelor conectează şi susţine sinele fizic şi cel energetic.

Toate creaturile vii – oameni, animale, plante, copaci, ba chiar şi pământul însuşi – au un sistem al chakrelor, un sistem viu de vortexuri energetice care există în interiorul lor. În corpul uman există şapte chakre principale, la care se adaugă altele mai puţin importante. Fiecare chakră este asociată cu anumite organe şi glande precise, cu diferite funcţii şi disfuncţii fizice, precum şi cu anumite aspecte emoţionale, mentale şi spirituale. Vom intra în mai multe detalii ceva mai târziu în cadrul acestui capitol.

Atunci când ne punem la unison cu energia chakrelor noastre, noi ne conectăm mai plenar cu noi înşine, învăţând cum să ne vindecăm pe toate nivelele, respectiv cum să ne creăm o stare de sănătate holistică. Aşa se explică de ce practicile bazate pe luciditate, cum ar fi meditaţia, contribuie la conectarea corpului cu spiritul; de ce anumite activităţi fizice ne ajută să ne limpezim mintea şi să ne simţim mai centraţi; şi de ce cultivarea energiei spirituale asistă procesul de vindecare al minţii şi al corpului fizic.

Toate aceste aspecte sunt interconectate.

 

Simte-ţi chakrele

Pentru a intra în contact cu energia ta, apropie-ţi mâinile până la 2-3 centimetri distanţă, cu palmele orientate faţă în faţă. Familiarizează-te astfel cu schimbul de căldură şi de energie dintre acestea (palmele noastre conţin anumite chakre minore). Distanţează-ţi uşor palmele, „întinzând” astfel energia dintre ele, apoi apropie-le din nou, condensând această energie. Repetă procesul de mai multe ori, jucându-te astfel cu energia care curge între palmele tale. Nu-ţi face griji dacă într-o primă instanţă nu simţi nimic. Relaxează-te, limpezeşte-ţi mintea şi continuă practica, rămânând deschis şi punându-te la unison cu tine însuţi.

Pe măsură ce vei deveni din ce în ce mai familiarizat cu energia ta, tu nu numai că vei începe să observi căldura dintre palmele tale (care se va amplifica, chiar dacă îţi vei depărta din ce în ce mai mult palmele una de cealaltă), dar vei începe să percepi inclusiv cele mai mici schimburi energetice dintre acestea. Cu timpul, dacă vei avea suficientă răbdare, tu vei putea simţi din ce în ce mai puternic acest schimb de energii, chiar dacă îţi vei depărta palmele.

De asemenea, îţi vei putea percepe din ce în ce mai uşor chakrele principale. Spre exemplu, dacă îţi vei plasa mâinile în centrul pieptului, tu vei putea simţi aici chakra inimii. În acest scop, inspiră lent şi profund pe nări. Conştientizează apoi căldura şi lumina interioară pe care o emană palmele tale. Vei constata că îţi poţi simţi nu doar bătăile inimii şi fluxul de sânge, ci şi o senzaţie care îţi va evoca dilatarea chakrei inimii tale.

Încearcă chiar acum acest lucru. Simţi această dilatare? Dacă da, felicitări! Tocmai ai intrat în contact cu una dintre chakrele tale! Dacă nu simţi nimic, nu-ţi face probleme. Cu timpul, pe măsură ce vei continua să practici, sensibilitatea şi receptivitatea ta se vor amplifica.

 

Puterea vindecătoare a chakrelor

Studierea chakrelor în vederea vindecării şi a atingerii iluminării este o formă de cunoaştere care ţine de o înţelepciune străveche, pe care au cultivat-o foarte multe culturi din antichitate, secole la rând. În anii din urmă acest interes a fost resuscitat, căci oamenii au început să înţeleagă din ce în ce mai bine că simpla focalizare asupra stării lor de sănătate fizică nu este suficientă pentru a le asigura o bunăstare perfectă. În pofida numeroaselor descoperiri ale medicinii moderne, ceva continuă să lipsească sau să pară „nelalocul lui”, chiar dacă nimeni nu pare să poată spună cu precizie ce anume.

Fiind fata unui medic occidental, sunt perfect conştientă de contribuţiile pe care le-a adus medicina occidentală în domeniul sănătăţii. Am crescut citind referinţele medicale ale tatei şi am învăţat de mic copil cât de uimitor este corpul uman. Cu toate acestea, eu cred că umanitatea începe să realizeze din ce în ce mai mult – la nivel colectiv – că starea de sănătate este influenţată inclusiv de către alţi factori, chiar dacă nu îi putem înţelege pe toţi.

Tu ce-ai spune dacă ai afla că foarte multe simptome fizice pe care le experimentăm (în afara accidentelor de maşină sau a altor traume directe) ar putea fi prevenite, întrucât nu sunt altceva decât expresii ale unor dezechilibre energetice pe care nu le-am reglat încă?

Aici intervin chakrele.

Atunci când chakrele sunt echilibrate, viaţa noastră este într-o armonie perfectă, iar starea noastră de sănătate este optimă. Dacă o chakră devine blocată, noi experimentăm automat o stare de dezechilibru emoţional sau o boală.

Dat fiind că tot ceea ce există este energie, atunci când ne vindecăm şi ne menţinem starea de sănătate a învelişului nostru energetic – prin modalităţi precum acupunctura, Reiki, meditaţia, yoga şi qi gong-ul, printre altele – adoptând un stil de viaţă şi o alimentaţie mai bune, noi ne putem vindeca diferite probleme chiar înainte de manifestarea acestora la nivelul corpului fizic.

 

Mituri referitoare la vindecarea chakrelor

Dacă tot discutăm despre sistemul chakrelor, doresc să mă folosesc de prilej pentru a contracara nişte mituri referitoare la lucrul cu chakrele în scopuri vindecătoare.

Mitul nr. 1: Vindecarea chakrelor este realizată de o altă persoană, nu de tine. Indiferent dacă eşti asistat sau nu de un practicant ale unei metode terapeutice de-a lungul călătoriei tale de vindecare a chakrelor, în ultimă instanţă tu eşti cel care te vindecă, nu altcineva. Personal, le repet întotdeauna acest lucru pacienţilor mei. Chiar dacă folosesc uneori termenul de „vindecător” în asociere cu ceea ce fac, procesul de vindecare este realizat întotdeauna de persoana care se vindecă. Aşadar, deşi alţi vindecători te pot asista de-a lungul călătoriei tale către vindecare, tu eşti singura persoană cu adevărat responsabilă pentru vindecarea ta.

Mitul nr. 2: Vindecarea chakrelor este afiliată unei religii specifice. Deşi primele surse care au vorbit despre sistemul chakrelor sunt într-adevăr textele religioase, înţelegerea şi practica acestui proces au evoluat mult în timp, fiind acceptate la ora actuală de oameni din toate categoriile sociale. Cultivarea sănătăţii chakrelor a devenit astăzi o practică importantă pentru foarte mulţi oameni care avansează pe o cale spirituală, nefiind neapărat asociată cu vreo religie.

Mitul nr. 3: Vindecarea chakrelor este un fel de ritual demoniac sau de magie neagră. Dacă este practicată corect, adevărata vindecare a chakrelor este chiar opusul unor astfel de ritualuri întunecate. Prin aceste tehnici, noi infuzăm lumină, luciditate şi conştiinţă în corpul nostru fizic, în mintea, spiritul şi inima noastră, risipind astfel întunericul de aici.

 

Câteva avertismente referitoare la procesul de vindecare a chakrelor

Atunci când începi să practici tehnicile de vindecare a chakrelor, există câteva principii pe care este bine să ţi le aminteşti:

Ai răbdare cu tine însuţi. Mi s-a întâmplat nu o dată să descopăr că cei care încep să lucreze cu chakrele lor îşi pierd foarte rapid răbdarea. De multe ori, ei încep să se judece critic, considerându-se nişte rataţi dacă nu constată un progres imediat. Doresc să îţi reamintesc în această direcţie că oamenii sunt diferiţi, având propriul lor ritm (indiferent de demers) şi că totul se petrece exact atunci când trebuie, inclusiv procesul tău de vindecare. Indiferent dacă este practicată pentru a corecta un dezechilibru de o natură sau alta ori în vederea atingerii iluminării, vindecarea chakrelor reprezintă un proces de explorare lăuntrică, nu un scop în sine. Prin urmare, la fel ca în cazul procesului de vindecare fizică, echilibrarea şi armonizarea chakrelor nu poate fi „accelerată” la voinţă. Cu toate acestea, tratamentele energetice şi alte tehnici specifice pot elimina deşeurile energetice, ajutând astfel procesul de echilibrare şi de armonizare a chakrelor. Cu alte cuvinte, procesul de transformare necesită foarte multă răbdare. Aşadar, dă dovadă de compasiune faţă de tine însuţi, până când ajungi să înfloreşti cu adevărat.

Nu îţi forţa niciodată limitele dincolo de ceea ce ţi se pare confortabil, şi îndeosebi nu îţi forţa energia. Unii oameni îşi doresc atât de tare să se conecteze cu chakrele lor încât sfârşesc prin a-şi forţa limitele, dincolo de ceea ce li se pare confortabil. Din păcate, mulţi dintre ei sfârşesc literalmente cu o migrenă! Aşadar, de îndată ce simţi un blocaj sau o rezistenţă, fă o pauză.

Cere ajutorul unui terapeut specializat ori de câte ori este necesar. Tu poţi realiza foarte multe lucruri de unul singur, dar sunt cazuri în care o călăuzire din partea unui expert profesionist poate fi binevenită, îndeosebi dacă ajungi într-un punct mort de-a lungul călătoriei tale către vindecare sau dacă durerile pe care le simţi îţi afectează calitatea vieţii. Dacă iei decizia de a cere ajutorul unui terapeut, asigură-te că acesta este licenţiat sau certificat în domeniul său de expertiză. Verifică-i cu atenţie acreditările înainte de a-ţi face o programare la el. Asigură-te astfel că te va putea ajuta cu adevărat, pentru a te simţi în siguranţă atunci când te laşi în mâinile sale.

 

Elemente de bază referitoare la chakre

Fundamentul sistemului chakrelor este alcătuit din cele şapte chakre principale ale corpului uman. Acestea servesc anumitor scopuri extrem de precise, dar sunt interconectate între ele.

Chakra coronară                   Spiritualitate

Chakra celui de-al treilea ochi       Intuiţie

Chakra gâtului                                 Comunicare

Chakra inimii                                    Iubire, compasiune

Chakra plexului solar                     Preţuire de sine, putere

Chakra plexului sacral                    Sexualitate, creativitate

Chakra-rădăcină                   Supravieţuire, existenţă, familie

Cele trei chakre superioare sunt considerate chakrele spirituale. Ele sunt focalizate asupra conexiunii noastre cu Divinul, dar şi cu Sinele nostru Superior, respectiv cu acea esenţă a noastră care este conectată cu expresia cea mai pură a iubirii, înţelepciunii şi puterii noastre. Cele trei chakre inferioare sunt considerate chakrele fizice. Ele ne ancorează în dimensiunea fizică, pe acest pământ, ca fiinţe umane. Atât chakrele spirituale cât şi cele fizice sunt conectate cu chakra inimii, care există în centrul sistemului.

 

Activarea energiei kundalini

Energia kundalini este forţa primordială a iluminării. Ea poate trezi toate chakrele, adeseori în simultaneitate. Toţi oamenii au această energie, dar de cele mai multe ori aceasta este adormită, rămânând tăcută şi încolăcită (la fel ca un şarpe) la baza coloanei vertebrale, în chakra-rădăcină.

Este posibil să fi auzit că lucrul cu chakrele poate trezi energia kundalini. Ei bine, acest lucru este foarte adevărat. Lucrul cu chakrele (deschiderea lor) poate conduce într-adevăr la trezirea energiei kundalini. Se întâmplă însă foarte rar ca aceasta să se trezească subit, numai pentru că ai citit o carte şi ai încercat câteva tehnici de vindecare a chakrelor. De regulă, procesul se produce gradual, îndeosebi la cei care au cultivat într-o manieră activă şi regulată lucrul cu chakrele, dar mai ales în cazul celor care practică Kundalini yoga sau care colaborează o vreme mai îndelungată (şi în mod regulat) cu alţi terapeuţi care lucrează cu energia.

Atunci când este practicată în siguranţă, gradual, sub supervizarea unui instructor şi mai ales prin cultivarea propriului spirit, trezirea energiei kundalini poate produce o mare bucurie, permiţând accesul la o conştiinţă mult mai profundă şi la o mare receptivitate psihică şi intuitivă. Din aceste motive, cei care urmăresc să ajungă la iluminarea spirituală îşi propun adeseori să îşi activeze această energie prin diferite practici, inclusiv prin Kundalini yoga şi prin meditaţie.

Pe de altă parte, dacă energia kundalini se trezeşte spontan, prin yoga sau din alte cauze (cum ar fi interacţiunea cu o altă persoană, de pildă cu un maestru spiritual care şi-a trezit deja această energie), dar nu eşti plenar pregătit pentru ea sau dacă ai blocaje la nivelul chakrelor, este posibil ca ea să devină la rândul ei blocată. Poate fi extrem de dificil să gestionezi simptomele extrem de dureroase generate de această energie colosală care trece prin corpul tău. În unele cazuri, aceste influxuri masive de energie pot conduce un iniţiat insuficient pregătit la o instabilitate mentală sau emoţională. Atunci când energia kundalini se trezeşte spontan, dar nu eşti pregătit pentru ea, cea mai bună soluţie este să cauţi un maestru spiritual autentic.

De altfel, trezirea energiei kundalini nu reprezintă singura cale de strunire a puterii chakrelor. Este adevărat că ea a trecut testul timpului, dovedindu-se în mod repetat o metodă garantată de trezire a chakrelor. Din fericire, există însă şi alte căi ce pot face acelaşi lucru, infinit mai blânde şi mai plăcute.

 

Chakra-rădăcină

Prima dintre cele trei chakre fizice este chakra-rădăcină, care este responsabilă în cea mai mare parte pentru siguranţa şi securitatea pe care le simţi.

Ce se întâmplă atunci când chakra-rădăcină nu este echilibrată

Atunci când chakra-rădăcină nu se află într-o stare de armonie, persoana este incapabilă să aibă încredere în Mama Natura. Mai mult decât atât, ea se simte deconectată de Mama Pământ, are probleme legate de convingerile sale tribale (identitatea ei în raport cu conştiinţa tribală / de grup), răni sufleteşti legate de familie, nu se simte în siguranţă în privinţa satisfacerii nevoilor sale de bază sau primordiale (cum ar fi hrana, adăpostul, hainele şi iubirea), este motivată preponderent de teamă şi se simte aproape constant în nesiguranţă.

Ce se întâmplă atunci când chakra-rădăcină este echilibrată

Atunci când chakra-rădăcină este armonioasă, persoana se simte conectată într-o manieră profundă cu Mama Natura, ferm ancorată în realitatea fizică, are încredere în legile naturale şi nu este deranjată de suişurile şi coborâşurile vieţii. Ea intuieşte că există o Putere care va avea întotdeauna grijă de ea şi de nevoile sale esenţiale, se simte conectată cu conştiinţa tribală (comunitatea) şi cu familia sa într-o manieră sănătoasă, şi se simte în siguranţă.

Numele sanscrit

Muladhara

Alte nume

Prima chakră, chakra bazală

Locaţie

În zona perineului, între organele genitale şi anus, la baza coloanei vertebrale

Culoare

Roşie

Element

Pământ

Afirmaţie

„Eu sunt”

Glande

Glandele suprarenale

Părţi corporale / fizice corespondente

Corpul fizic în general, baza coloanei vertebrale, picioare, oase, laba piciorului, rect, sistemul imunitar, intestinul gros, dinţi

Lecţie de viaţă

Aceea de a te simţi în siguranţă în „planul fizic”, de a-ţi manifesta nevoile de bază şi de a-ţi cultiva sexualitatea (fizică) într-o manieră sănătoasă

Disfuncţii fizice

Dureri cronice în zona lombară, sciatică, vene varicoase, tumori / cancer la nivel rectal, hemoroizi, constipaţie, artrită degenerativă, probleme ale genunchilor, boli asociate cu dezechilibrele la nivelul sistemului imunitar, probleme legate de greutatea corporală

Probleme mentale / emoţionale

Probleme asociate cu siguranţa şi cu securitatea în cadrul familiei sau al comunităţii; cu capacitatea de a-ţi asigura necesităţile vieţii; cu capacitatea de a-ţi susţine punctul de vedere în faţa altora

Cauze posibile ale blocajelor energetice

Teama de a fi în viaţă pe această planetă, vinovăţie

Cristale

Rubin, granat, turmalină neagră, hematit, obsidian, onix, jasp roşu, magnetit, cuarţ fumuriu, agat de foc

Uleiuri esenţiale

Smirnă, vetiver, santal, paciuli, nard

 

Chakra plexului sacral

Chakra plexului sacral este situată chiar deasupra chakrei rădăcină. Este cea de-a doua chakră şi este strâns legată de activităţile aparatului sexual şi reproducător, dar şi de emoţii şi de creativitate în general.

Ce se întâmplă atunci când chakra plexului sacral nu este echilibrată

Într-un astfel de caz, persoana are dificultăţi în a-şi exprima sentimentele (sau este complet disociată de acestea), este incapabilă să experimenteze starea de plăcere şi are în interiorul ei foarte multă mânie neprocesată. Ea îşi simte creativitatea sufocată şi este plină de resentimente din cauza faptului că nu îşi poate transpune în fapt ideile în această lume fizică. De asemenea, este posibil să aibă probleme relaţionale (deopotrivă platonice şi romantice), probleme ale aparatului reproducător, sau să se simtă instabilă ori nesănătoasă în ceea ce priveşte sexualitatea ei. La toate acestea se adaugă şi sentimentele de ruşine. Foarte mulţi oameni din această categorie au probleme cu banii şi cu abundenţa, fie punând un accent prea mare pe obţinerea de bunuri materiale, fie neavând deloc astfel de bunuri şi fiind incapabili să se bucure de abundenţă.

Ce se întâmplă atunci când chakra plexului sacral este echilibrată

În acest caz, persoana este la unison cu expresivitatea sa creativă, se bucură plenar de plăcere, este capabilă să îşi împărtăşească (şi să îşi exprime) sentimentele într-o manieră sănătoasă, îşi creează şi îşi menţine relaţii sănătoase. Unii oameni din această categorie îşi trezesc clar-simţirea (capacitatea de a recepta informaţii intuitive prin intermediul simţirii / atingerii). În plus, ei au o relaţie sănătoasă cu banii şi ştiu să cultive cu uşurinţă abundenţa în viaţa lor, într-o manieră echilibrată.

Numele sanscrit

Svadisthana

Alte nume

A doua chakră, chakra sacrală, chakra pelviană, chakra ombilicului

Locaţie

La cinci centimetri sub ombilic

Culoare

Portocaliu

Element

Apă

Afirmaţie

„Eu simt”

Glande

Ovare, testicule

Părţi corporale / fizice corespondente

Pântec, organele genitale, vertebrele lombare, pelvis, apendice, vezica urinară, zona şoldurilor, rinichi

Lecţie de viaţă

Aceea de a-ţi folosi emoţiile pentru a te conecta cu ceilalţi oameni, fără a-ţi pierde identitatea de sine, şi de a-ţi exprima liber creativitatea şi sexualitatea, într-o manieră sănătoasă din punct de vedere emoţional

Disfuncţii fizice

Dureri lombare cronice, sciatică, probleme ginecologice, dureri la nivel pelvian, impotenţă, frigiditate, probleme uterine, ale vezicii urinare sau ale rinichilor

Probleme mentale / emoţionale

Probleme asociate cu vinovăţia şi cu auto-acuzarea, cu banii, puterea şi controlul, creativitatea, etica, onoarea în cadrul relaţiilor

Cauze posibile ale blocajelor energetice

Abuzul şi traumele sexuale, violul, problemele legate de identitatea sexuală

Cristale

Carneol, ambră, hematit, coral, turmalină portocalie, feldspat

Uleiuri esenţiale

Ylang ylang, lămâie, paciuli, trandafir, santal

 

Chakra plexului solar

Deasupra chakrei plexului sacral se află chakra plexului solar, care corespunde personalităţii noastre, preţuirii şi valorii de sine.

Ce se întâmplă atunci când chakra plexului solar nu este echilibrată

Oamenii aflaţi în această categorie simt nevoia de a-i domina şi de a-i controla pe cei din jur. Ei simt o mare nevoie de a se bucura de prestigiu şi de aparenţele sociale, operând în această lume cu un sentiment profund de inadecvare. Pe scurt, ei nu au niciun respect faţă de ei înşişi, iar mulţi dintre ei se detestă sincer. Unii îşi transferă puterea personală altora, rămânând astfel fără niciun simţ al identităţii de sine.

Ce se întâmplă atunci când chakra plexului solar este echilibrată

Persoanele din această categorie se simt nefragmentate, centrate în identitatea lor de sine, îşi recunosc propria valoare, îşi cultivă puterea personală într-o manieră sănătoasă şi se află în contact cu luptătorul lor interior. Ei percep o stare de echilibru între lumea lor spirituală şi cea materială, îşi cultivă toleranţa şi acceptarea (faţă de sine, dar şi faţă de ceilalţi oameni) şi percep o stare de pace interioară şi de calm.

Numele sanscrit

Manipura

Alte nume

A treia chakră, chakra puterii

Locaţie

La cinci centimetri deasupra ombilicului

Culoare

Galbenă

Element

Foc

Afirmaţie

„Eu pot”

Glande

Pancreas, glandele suprarenale

Părţi corporale / fizice corespondente

Abdomen, stomac, intestinul subţire, ficat, vezica biliară, splină, zona toracică a coloanei vertebrale

Lecţie de viaţă

Aceea de a ne experimenta în profunzime personalitatea, preţuindu-ne pe noi înşine şi bucurându-ne de puterea noastră personală, şi de a ne transpune în fapt menirea pe care ne-am asumat-o pentru această viaţă

Disfuncţii fizice

Artrită, ulcer gastric sau duodenal, probleme cu colonul sau cu intestinele, pancreatită / diabet, indigestie cronică sau acută, anorexie sau bulimie, disfuncţii ale ficatului sau ale glandelor suprarenale, epuizare, hepatită, diabet

Probleme mentale / emoţionale

Probleme legate de încredere, teamă, intimidare, preţuirea de sine, respectul de sine, încrederea în sine, îngrijirea de sine (dar şi a celor din jur), responsabilitatea pentru luarea deciziilor personale, sensibilitate faţă de critici, onoare personală

Cauze posibile ale blocajelor energetice

Mânia reprimată, probleme legate de control, îndeosebi în domeniile asociate cu puterea

Cristale

Citrin galben, ambră, topaz galben, ochi de tigru galben, agat galben, cuarţ rutilat

Uleiuri esenţiale

Lămâie, lavandă, trandafir, muşeţel roman, rozmarin

 

Chakra inimii

Chakra inimii ne menţine conectaţi cu latura noastră fizică, dar şi cu cea spirituală. Dat fiind că se află în această poziţie centrală, conectând chakrele fizice cu cele spirituale, ea ne ajută să intrăm în contact cu Sinele nostru Superior atunci când ne aflăm în mijlocul lumii exterioare.

Ce se întâmplă atunci când chakra inimii nu este echilibrată

Oamenii din această categorie se simt deconectaţi faţă de sine, au dificultăţi în a se iubi pe ei înşişi sau îşi a le oferi altora o iubire sinceră, nu se simt vrednici de iubirea altora (motiv pentru care au dificultăţi în a accepta iubirea pe care le-o oferă aceştia), nu se află în contact cu sinele / esenţa lor şi cad adeseori în depresie (din cauza deconectării faţă de propriul sine).

Ce se întâmplă atunci când chakra inimii este echilibrată

Persoanele din această categorie sunt plenar conectate cu sinele / esenţa lor, se iubesc şi se acceptă pe sine (şi implicit pe ceilalţi oameni), acceptă şi îşi oferă cu uşurinţă iubirea, şi îşi cultivă compasiunea faţă de ei înşişi, dar şi faţă de celelalte creaturi.

Numele sanscrit

Anahata

Alte nume

A patra chakră

Locaţie

În centrul pieptului

Culoare

Verde

Element

Aer

Afirmaţie

„Eu iubesc”

Glande

Timus

Părţi corporale / fizice corespondente

Inimă, pericard, sistemul circulator, plămâni, umeri, braţe, coaste, sâni, diafragmă

Lecţie de viaţă

Aceea de a experimenta starea de compasiune şi conexiunea cu sinele, dar şi cu ceilalţi oameni

Disfuncţii fizice

Insuficienţă cardiacă congestivă, atac de cord, boala cardiovasculară, astm / alergii, cancer pulmonar, pneumonie, boli pulmonare, cancer la sân, hipertensiune

Probleme mentale / emoţionale

Probleme asociate cu iubirea şi ura, resentimentele, durerea sufletească, centrarea în sine, singurătatea, iertarea, compasiunea, speranţa şi încrederea

Cauze posibile ale blocajelor energetice

O durere reprimată asociată cu inima frântă sau durerea sufletească (doliu)

Cristale

Cuarţ roz, smarald, turmalină verde, jad, calcit verde, disten verde, peridot

Uleiuri esenţiale

Trandafir, geranium, neroli[1], bergamotă, lavandă, melissa / roiniţă, ylang ylang

 

Chakra gâtului

Prima chakră spirituală, cea a gâtului, are o legătură directă cu vocea noastră autentică. Acesta este nivelul pe care credinţa se combină cu înţelegerea.

Ce se întâmplă atunci când chakra gâtului nu este echilibrată

Oamenii din această categorie au dificultăţi în a spune ce gândesc sau ce simt. Ei se simt puşi la punct sau judecaţi pentru ceea ce spun, nealiniaţi cu identitatea lor reală de sine şi deconectaţi de voinţa de a trăi.

Ce se întâmplă atunci când chakra gâtului este echilibrată

Persoanele din această categorie au o voinţă puternică de a trăi şi sunt capabili să îşi urmărească visele. Ei îşi rostesc adevărul interior, respectiv spun ceea ce gândesc şi fac ceea ce spun. Se exprimă cu uşurinţă, într-o manieră creativă şi autentică, îşi ascultă vocea interioară şi sunt capabili să cultive un echilibru între vorbire şi tăcere.

Numele sanscrit

Vishuddha

Alte nume

A cincea chakră

Locaţie

La baza gâtului, frontal, între clavicule

Culoare

Albastru deschis

Element

Sunet

Afirmaţie

„Eu vorbesc”

Glande

Glanda tiroidă, glandele paratiroide

Părţi corporale / fizice corespondente

Gât, trahee, vertebrele cervicale, gură, dinţi şi gingii, esofag, hipotalamus, umeri, braţe, mâini

Lecţie de viaţă

Aceea de a rosti şi de a accepta Adevărul

Disfuncţii fizice

Dureri în gât, răguşeală, ulceraţii în interiorul gurii, probleme cu gingiile, probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare, gât înţepenit, scolioză, glande umflate, afecţiuni ale glandei tiroide

Probleme mentale / emoţionale

Probleme asociate cu puterea voinţei, expresivitatea personală, urmărirea propriilor vise, folosirea puterii personale într-un scop creativ, capacitatea de a face alegeri şi de a lua decizii, dependenţele, judecata critică şi credinţa

Cauze posibile ale blocajelor energetice

Dificultăţi în exprimarea de sine, reţinerea sau înghiţirea cuvintelor, suprimarea talentelor creatoare

Cristale

Turcoaz, disten albastru, acvamarin, celestit, iolit, sodalit, lapis lazuli

Uleiuri esenţiale

Lavandă, rozmarin, tămâie, muşeţel german, isop[2]

 

Chakra celui de-al treilea ochi

Cea de-a şasea chakră, supranumită „a celui de-al treilea ochi”, este asociată cu „al şaselea simţ”. Ea reprezintă centrul înţelepciunii, intuiţiei şi al viziunii spirituale.

Ce se întâmplă atunci când chakra celui de-al treilea ochi nu este echilibrată

Oamenii din această categorie se focalizează exclusiv asupra intelectului lor, respingând celelalte aspecte spirituale personale. Ei nu au încredere în intuiţia lor (mulţi nici nu sunt conştienţi de existenţa acesteia) şi nu sunt capabili să vadă decât realitatea fizică a vieţii. Sunt mai degrabă speriaţi de înţelepciunea lor interioară.

Ce se întâmplă atunci când chakra celui de-al treilea ochi este echilibrată

Persoanele din această categorie ştiu să se folosească zi de zi de intuiţia şi de luciditatea lor în toate domeniile vieţii. Ei au încredere în viziunea lor interioară şi ţin întotdeauna cont de ceea ce le spune intuiţia (care devine astfel din ce în ce mai puternică). Au o cunoaştere profundă, ce transcende lumea vizibilă din faţa lor, fiind în contact cu clarviziunea lor (darul spiritual al acceptării informaţiilor intuitive primite prin intermediul vederii interioare, dar şi al celei exterioare).

Numele sanscrit

Ajna

Alte nume

A şasea chakră, chakra dintre sprâncene, chakra din mijlocul frunţii

Locaţie

Între cele două sprâncene

Culoare

Indigo

Element

Lumina

Afirmaţie

„Eu văd”

Glande

Glanda pineală

Părţi corporale / fizice corespondente

Creier, sistemul nervos, ochi, urechi, nas

Lecţie de viaţă

Aceea de a-ţi folosi intuiţia şi vederea / viziunea spirituală pentru a vedea dincolo de lumea fizică

Disfuncţii fizice

Tumori pe creier, hemoragie cerebrală, atac cerebral, probleme neurologice, orbire, surzenie, probleme cu coloana vertebrală (pe întreaga ei lungime), tulburări de învăţare, convulsii (crize de epilepsie), vedere înceţoşată

Probleme mentale / emoţionale

Probleme asociate cu evaluarea de sine, adevărul, capacitatea intelectuală, sentimentul de adecvare, deschiderea în faţa ideilor altor persoane, capacitatea de a învăţa din experienţă, inteligenţa emoţională

Cauze posibile ale blocajelor energetice

Lipsa de încredere în propria intuiţie

Cristale

Lapis lazuli, ametist, fluorină, lepidolit, sugilit, tanzanit, cuarţ transparent, safir stelat, disten

Uleiuri esenţiale

Lavandă, tămâie, santal

 

Chakra coronară

Ultima chakră spirituală, cea coronară, este sursa de conectare cu Divinul şi cu sinele nostru superior.

Ce se întâmplă atunci când chakra coronară nu este echilibrată

Oamenii aflaţi în această categorie se simt complet deconectaţi de Divin / Sursa Spirituală / Univers / Dumnezeu Tatăl sau Mama. Unii dintre ei sunt supăraţi pe Dumnezeu. Ei au dificultăţi în a-şi înţelege calea spirituală aleasă şi viaţa în general. Se simt deprimaţi, singuri, nesatisfăcuţi de viaţa lor şi incapabili să renunţe la anxietate şi la teamă.

Ce se întâmplă atunci când chakra coronară este echilibrată

Persoanele din această categorie au o cunoaştere profundă a Unităţii, intuind faptul că suntem interconectaţi cu toţii. Ele înţeleg că noi suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, au încredere în conexiunea lor cu Acesta şi realizează faptul că identitatea lor individuală le transcende forma fizică. De asemenea, ele sunt capabile să îşi înalţe mult mai uşor conştiinţa.

Numele sanscrit

Sahasrara

Alte nume

Cea de-a şaptea chakră

Locaţie

În creştetul capului, central

Culoare

Violet, alb-strălucitor, auriu

Element

Gândurile

Afirmaţie

„Eu ştiu”

Glande

Glanda pituitară

Părţi corporale / fizice corespondente

Sistemul muscular, sistemul osos, pielea, cortexul cerebral, sistemul nervos central

Lecţie de viaţă

Aceea de a experimenta semnificaţia divină a vieţii

Disfuncţii fizice

Dezechilibre energetice, depresie, epuizare cronică ce nu are nicio legătură cu o afecţiune fizică, sensibilitate extremă la lumină / sunete / alţi factori de mediu, confuzie, apatie, alienare

Probleme mentale / emoţionale

Probleme asociate cu capacitatea de a avea încredere în viaţă, cu marile valori, etica, altruismul, curajul, capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu, nu doar detaliile, credinţa, inspiraţia, spiritualitatea şi devoţiunea

Cauze posibile ale blocajelor energetice

Lipsa încrederii în Divin sau în viaţă, mânia nerezolvată faţă de Dumnezeu

Cristale

Ametist, cuarţ transparent, diamant Herkimer[3], labrador, hematit, selenit, fenacit, kunzit, apofilit, topaz alb

Uleiuri esenţiale

Tămâie, mentă, santal, lotus

[1]
                        [1] Antratilat de metil.

[2]
                        [2] Varietate de mentă.

[3]
                        [3] Diamantele Herkimer nu sunt propriu-zis diamante, ci cristale de cuarţ cu capete duble descoperite în carierele de dolomită din ţinutul Herkimer, New York, şi din Valea Râului Mohawk.

A apărut în: 2021-02

Cumparate frecvent impreuna