EnglishRomanian

Terapia prin muzica

Terapia prin muzica

Terapia prin muzica

Terapia prin muzica este o modalitate de tratament care utilizeaza muzica pentru a imbunatati sanatatea fizica, psihologica si emotionala a pacientilor. Aceasta forma de terapie poate fi utilizata pentru o varietate de afectiuni, de la dureri de cap si stres la afectiuni psihologice, cum ar fi anxietatea si depresia. Aceasta tehnica a fost utilizata din cele mai vechi timpuri, fiind o forma de tratament practicata in numeroase culturi. De exemplu, in Grecia antica, muzica era utilizata pentru a vindeca diferite afectiuni, iar in India, muzica este inca utilizata in prezent in tratamentul afectiunilor psihologice si fizice.
 
Terapia prin muzica a fost introdusa in mod oficial in secolul al 20-lea, cand pianistul american E. Thayer Gaston a inceput sa studieze efectele terapeutice ale muzicii asupra pacientilor sai. In prezent, terapia prin muzica este recunoscuta ca fiind o forma de tratament valabila in multe tari din intreaga lume.

Terapia prin muzica 1Cum functioneaza terapia prin muzica
Terapia prin muzica poate fi utilizata in multe moduri diferite, in functie de afectiunea tratata. Unele dintre tehnicile comune includ ascultarea muzicii, cantatul sau improvizatia muzicala si tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia.

-    Ascultarea muzicii este cea mai simpla forma de terapie prin muzica si poate fi utilizata pentru a ajuta pacientii sa se relaxeze, sa se concentreze sau sa se distraga de la durerea sau anxietatea pe care o simt. Terapeutul poate selecta muzica potrivita pentru a indeplini obiectivele terapeutice si poate folosi instrumente precum cusca de rezonanta pentru a amplifica sunetele si vibratiile muzicii.
-    Cantatul sau improvizatia muzicala poate fi folosita pentru a ajuta pacientii sa isi exprime emotiile si sa isi dezvolte abilitatile de comunicare. Aceasta forma de terapie poate fi foarte eficienta pentru pacientii cu afectiuni psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia.
-    Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga, pot fi combinate cu muzica pentru a crea o experienta de terapie mai profunda. Pacientii pot fi incurajati sa se concentreze pe sunetele muzicii si sa isi lase gandurile sa curga liber, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.
Beneficiile terapiei prin muzica

Terapia prin muzica a fost studiata pentru a evalua beneficiile sale si s-au identificat multe avantaje pentru pacienti. Iata cateva dintre beneficiile terapiei prin muzica:
Terapia prin muzica 2Reducerea stresului si a anxietatii – concentrarea pe sunetul muzicii poate ajuta pacientii sa se deconecteze de la sursele de stres. Prin aceasta metoda se va observa intr-un timp foarte scurt diminuarea starilor de anxietate si eliminarea stresului sau a problemelor cauzate de acesta.
Imbunatatirea starii de spirit - muzica poate stimula productia de endorfine si serotonina in creier, ambele fiind substante care ajuta la imbunatatirea starii de spirit iar astfel cei care vor alege o astfel de terapie vor avea o stare preponderent pozitiva.
Reducerea durerii - terapia prin muzica poate fi eficienta in reducerea senzatiei de durere, deoarece poate ajuta la cresterea nivelului de dopamina in creier, un neurotransmitator care ajuta la reducerea senzatiei de durere indiferent daca vorbim despre cea de la nivelul muschilor sau poate despre durerile de cap..
Imbunatatirea abilitatilor de comunicare - cantatul sau improvizatia muzicala poate ajuta pacientii sa isi exprime emotiile si sa isi dezvolte abilitatile de comunicare. In acelasi timp putem avea prin intermediul acestor terapii si dezvoltarea unor abilitati sociale si astfel unele persoane pot devenii mai expresive, mai extrovertite.
Imbunatatirea functiilor cognitive – este cunoscut faptul ca atunci cand vorbim despre invatat si despre memorat unele persoane au o capacitate de memorare vizuala in timp ce altele auditiva. Asocierea unor sunete cu ceea ce se citeste sau ce se inavata o sa duca la o viteza mai mare de retinere dar si la la imbunatatirea functiilor cognitive, cum ar fi memoria si atentia.
Reducerea simptomelor depresiei - terapia prin muzica poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei si poate fi utilizata ca o forma de tratament complementar impreuna cu terapia cognitiv-comportamentala.
Imbunatatirea calitatii somnului – concentrarea pe sunetul muzicii va poate duce departe de ceea ce va cauzeaza lipsa somnului iar in felul acesta dobandind o noapte odihnitoare si un somn cu o calitate imbunatatita.

Aplicatii ale terapiei prin muzica
Terapia prin muzica poate fi utilizata intr-o varietate de setari diferite, inclusiv in spitale, centre de reabilitare, scoli si cabinetul terapeutului. In functie de afectiunea tratata, terapia prin muzica poate fi utilizata in combinatie cu alte forme de terapie sau tratament.

  • -    Terapie pentru copii cu autism - terapia prin muzica poate fi utilizata pentru a ajuta copiii cu autism sa isi dezvolte abilitatile de comunicare si sociale.
  • -    Terapie pentru pacienti cu afectiuni cognitive - terapia prin muzica poate fi utilizata pentru a ajuta pacientii cu afectiuni cognitive, cum ar fi dementa, sa isi imbunatateasca memoria si atentia.
  • -    Terapie pentru pacienti cu afectiuni  respiratorii - terapia prin muzica poate fi utilizata pentru a ajuta pacientii cu afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul, sa isi imbunatateasca respiratia si sa reduca simptomele.
  • -    Terapie pentru pacienti cu afectiuni psihologice - terapia prin muzica poate fi utilizata pentru a ajuta pacientii cu afectiuni psihologice, cum ar fi tulburarea bipolara sau schizofrenia, sa isi gestioneze simptomele si sa isi imbunatateasca starea de spirit.
  • -    Terapie pentru pacienti cu afectiuni neurologice - terapia prin muzica poate fi utilizata pentru a ajuta pacientii cu afectiuni neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multipla, sa isi imbunatateasca coordonarea si sa reduca simptomele.
  • -    Terapie pentru pacienti cu afectiuni oncologice - terapia prin muzica poate fi utilizata pentru a ajuta pacientii cu afectiuni oncologice sa isi gestioneze stresul si anxietatea asociate cu boala si tratamentul.

Terapia prin muzica 3Fiecare terapie poate fi realizata si in jurul unui anumit gen de muzica insa inainte de asta trebuie ca terapeutul sa cunoasca pacientul si sa cunoasca delatii legate de preferintele acestuia intrucat efectele pot varia functie de varsta, de context, de experientele personale. Pentru a alege cel mai bun gen de muzica pentru tine, este important sa incerci diferite stiluri si sa vezi care te face sa te simti mai bine si sa iti indeplinesti nevoile si preferintele.
Muzica clasica - Muzica clasica este adesea asociata cu relaxarea si imbunatatirea starii de spirit. Ea poate reduce stresul, imbunatati concentrarea si creste productivitatea.
Jazz - Jazzul este adesea asociat cu energia si vitalitatea. Ascultarea de jazz poate creste nivelul de energie, imbunatati starea de spirit si creste creativitatea.
Rock - Muzica rock este adesea asociata cu energia si puterea. Ascultarea de muzica rock poate creste nivelul de energie si reduce stresul.
Hip-hop - Hip-hop-ul este adesea asociat cu puterea si determinarea. Ascultarea de muzica hip-hop poate creste increderea in sine si motivatia.
Muzica electronica - Muzica electronica este adesea asociata cu energie si entuziasm. Ascultarea de muzica electronica poate imbunatati starea de spirit, creste nivelul de energie si reduce stresul.
Muzica folk - Muzica folk este adesea asociata cu traditia si istoria. Ascultarea de muzica folk poate imbunatati starea de spirit si reduce stresul.
Muzica country - Muzica country este adesea asociata cu simplitatea si natura. Ascultarea de muzica country poate reduce stresul si imbunatati starea de spirit.
Muzica pop - Muzica pop este adesea asociata cu energie si divertisment. Ascultarea de muzica pop poate imbunatati starea de spirit si creste nivelul de energie.
Terapia prin muzica poate fi o forma eficienta de tratament complementar pentru o varietate de afectiuni si probleme de sanatate mentale si fizica. Beneficiile sale sunt bine documentate si exista o varietate de aplicatii in diferite setari medicale si terapeutice. Daca sunteti interesat de terapia prin muzica, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un terapeut calificat pentru a afla mai multe despre modul in care aceasta forma de terapie v-ar putea ajuta.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie
Distribuie mai departe