EnglishRomanian

Ritualurile de initiere in triburile din Africa – partea a doua

Ritualurile de initiere in triburile din Africa – partea a doua

Ritualurile de initiere in triburile din Africa – partea a doua

Tribul Hamar din etiopia

 Ritualul de initiere din tribul Hamar din Etiopia este un ceremonial semnificativ si profund in viata tinerilor membri ai tribului, in special a baietilor. Acest ritual marcheaza trecerea lor de la copilarie la starea de adulti si presupune o serie de etape si simboluri care reflecta valorile si cultura traditionala a tribului Hamar.

Semnificatia Ritualului de Initiere: Initierea in tribul Hamar este esentiala pentru confirmarea identitatii tribale si pentru stabilirea statutului social al individului in comunitate. Acest ritual simbolizeaza tranzitia de la o stare de nevinovatie si dependenta la responsabilitate si independenta. De asemenea, ofera oportunitatea tinerilor sa-si dovedeasca curajul si maturitatea.

Etapele Ritului de Initiere

 • Mancarea Cutitelor: La inceputul ritualului, tanarul care va fi initiat trebuie sa treaca prin proba "mancarii cutitelor". El trebuie sa manance o bucata de carne cruda taiata cu un cutit, pentru a demonstra curajul si forta sa.
 • Saltul Peste Tauri: Una dintre cele mai vizibile etape ale ritualului de initiere este "saltul peste tauri". Tanarul trebuie sa sara peste spatele a zece tauri aliniati, fara a cadea. Acest gest reprezinta abilitatea si curajul, si este privit ca un test al barbatiei.
 • Vopsirea Corpului cu Cenusa: Tanarul este apoi acoperit cu cenusa, care simbolizeaza curatarea spirituala si renuntarea la copilarie. Vopsirea corpului cu cenusa este, de asemenea, considerata ca un element protector impotriva spiritelor rele.
 • Dansul Bull Jumping: Dupa celelalte etape, tanarul este pregatit sa participe la dansul Bull Jumping. In timpul acestui dans, tanarul trebuie sa sara pe spatele unui taur dintr-o pozitie stand, fara sa cada. Reusita in acest dans este un simbol al maturitatii si este un moment de mandrie atat pentru tanar, cat si pentru familia sa.
 • Tinerii Femei si Confectionarea Bratarilor: La finalul ritualului, tanarul este felicitat de tinerele femei din trib, iar mamele acestora ii confectioneaza bratari din piele care vor purta pentru restul vietii.
 • Rolul Femeilor in Ritualul de Initiere: Desi initierea este mai frecvent asociata cu barbatii, femeile joaca un rol crucial in aceste ceremonii. Mamele si surorile tinerelor femei joaca un rol important in sustinerea si pregatirea tinerelor barbati. De asemenea, ele au sarcina de a dansa in jurul taurilor in timpul saltului, demonstrand astfel legatura dintre sexe si comunitate.

Ritualul de initiere din tribul Hamar din Etiopia este unul dintre cele mai marcante evenimente din viata tinerilor din acest trib. El reflecta valori profunde precum curajul, maturitatea si comunitatea si ofera oportunitatea tinerilor sa-si dovedeasca abilitatile si sa imbratiseze statutul de adulti in societatea lor. Acest ritual ilustreaza frumusetea si bogatia culturii tribului Hamar si evidentiaza rolul semnificativ pe care femeile il au in sustinerea si pastrarea traditiilor tribale.

Tribul Maasai din Kenya si Tanzania

Tribul Maasai are un ritual de initiere pentru tinerii barbati numit "Emuratta." Acest ritual implica circumcizia si perioade de izolare si instruire. Dupa ce trec prin acest proces, barbatii devin cunoscuti sub numele de "morans" si sunt pregatiti sa devina aparatori ai tribului. Emuratta marcheaza trecerea la statutul de adult si este un moment deosebit de important in cultura Maasai.

 • Istorie si Origine: Maasai, cunoscuti si sub numele de "Il Maasai," sunt oameni de origine nilotica. Se crede ca au migrat in regiunea actuala a Kenyei si Tanzaniei in secolul al XVII-lea. Inca de la sosirea lor, Maasai au devenit cunoscuti pentru abilitatile lor de vanatoare si cunostintele avansate in pastoralism. De-a lungul timpului, au cucerit o vasta zona de pamant in Africa de Est, cunoscuta astazi sub numele de "Tara Maasai."
 • Modul de Viata si Economie: Stilul de viata traditional al tribului Maasai se bazeaza pe pastoralism, cu un accent deosebit pe cresterea vitelor. Vitele reprezinta nu numai o sursa de hrana si de supravietuire, ci si o masura a bogatiei si a statutului social. Traditional, Maasai au avut un sistem de nomadism pastoral, trecand de la o zona de pasunat la alta in functie de sezon.

Ritualurile de initiere in triburile din Africa – partea a doua1

Habitatiile lor, cunoscute sub numele de "boma," sunt adesea construite din bete, lut si balegar de vita si dispuse intr-un cerc pentru a asigura protectie impotriva pradatorilor. In centru se afla un adapost pentru vite, unde acestea sunt adapostite pe timp de noapte. Boma este inconjurata de un gard de spini pentru protectie suplimentara.

 • Cultura si Traditii: Cultura Maasai este bogata si complexa, cu o atentie deosebita la muzica, dans si arta. Un element distinctiv al culturii lor este vestimentatia. Maasai sunt cunoscuti pentru hainele lor traditionale, care includ mantale rosii numite "shukas." Aceste tinute vibrante si colorate sunt semnul de identificare al tribului si au semnificatii speciale. De exemplu, rosul este considerat un simbol al sangelui si curajului. Dansurile Maasai sunt pline de energie si emotie, cu tinerii si barbatii sarind in sus pentru a-si demonstra puterea si mandria. Aceste dansuri sunt deseori parte a ceremoniilor si evenimentelor speciale din comunitate.
 • Ceremonii de Initiere: Ceremoniile de initiere au o semnificatie speciala in cultura Maasai si marcheaza trecerea de la copilarie la statutul de adult. Baietii si fetele trec prin diferite ritualuri de initiere care implica circumcizia pentru baieti si tatuaje sau decupaje pentru fete. Aceste ceremonii adancesc legaturile comunitare si ajuta la mentinerea identitatii culturale Maasai.
 • Provocarile Moderne: In ciuda eforturilor de a pastra traditiile lor, tribul Maasai se confrunta cu provocari semnificative in lumea moderna. Cresterea populatiei, schimbarile climatice si pierderea terenurilor de pasunat au pus presiune asupra modului lor de viata traditional. Multe comunitati Maasai lucreaza acum in turism sau agricultura pentru a supravietui.

Tribul Yoruba din Nigeria

Tribul Yoruba din Nigeria are un ritual de initiere numit "Iwure" sau "Igbodu." Acesta este destinat femeilor si consta intr-un proces de pregatire spirituala si religioasa. Tinerelor li se invata traditiile tribului, practicile religioase si rolurile lor in comunitate. Iwure marcheaza trecerea lor la statutul de femei mature si este, de asemenea, un moment de conectare cu divinitatea Yoruba.

Unul dintre cele mai cunoscute rituale de initiere este "Isele," care este dedicat fetelor Yoruba. In cadrul acestui ritual, tanara este initiata in societatea feminina si invatata despre rolurile si responsabilitatile femeilor in comunitate. Ea este predata traditii si cunostinte, iar aceasta ceremonie marcheaza tranzitia sa spre maturitate.

Pentru baieti, ritualul de initiere este numit "Itefa" sau "Isefa." Acesta implica circumcizia si alte practici de initiere care marcheaza trecerea la statutul de adult. Tanarul este initiat in cunostintele secrete ale tribului si invatat despre responsabilitatile si obligatiile sale fata de comunitate.

Ritualul de Initiere pentru Fete - "Isele" sau "Iwure"

Prepararea: Ritualul "Isele" incepe cu o perioada de pregatire, in timpul careia fata este instruita in cunostintele si traditiile tribului Yoruba. Ea invata despre rolurile si responsabilitatile femeilor din comunitate si primeste educatie morala si culturala.

 • Tatuajul sau Marcarea: Un element important al acestui ritual este tatuajul facial sau marcajul corpului fetei. Acesta este aplicat folosind pigment natural, iar desenele pot avea semnificatii si simboluri specifice, care pot varia de la o comunitate la alta.
 • Ceremonia Principala: Ceremonia principala a "Isele" implica adunarea comunitatii pentru a sarbatori trecerea fetei in stadiul de adult. Ea este imbracata in haine traditionale colorate si decorate cu margele si este inconjurata de rude si prieteni.
 • Dansul si Cantecul: Muzica si dansul ocupa un loc central in aceasta ceremonie. Tinerii si femeile canta si danseaza pentru a onora trecerea fetei in statutul de adult si pentru a aduce binecuvantare.

Ritualul de Initiere pentru Baieti - "Itefa" sau "Isefa"

Circumcizia: Ritualul "Itefa" implica circumcizia baiatului, care este considerata o trecere esentiala catre statutul de adult in cultura Yoruba. Aceasta procedura este efectuata de un specialist traditional si este adesea urmata de un timp de recuperare si de instruire in cunostintele tribului.

 • Instruirea in Traditii: Dupa circumcizie, tanarul este instruit in cunostintele si traditiile tribului. El invata despre responsabilitatile si obligatiile pe care le va avea ca adult in comunitate.
 • Ceremonia Principala: Ceremonia "Itefa" reprezinta un moment important in viata baiatului si a comunitatii. El este imbracat in haine speciale si este inconjurat de membrii familiei si prieteni pentru a sarbatori trecerea sa in lumea adulta.
 • Dansul si Cantecul: Asa cum se intampla in cazul "Isele," si in cadrul acestui ritual, dansul si cantecul sunt aspecte centrale. Comunitatea canta si danseaza pentru a sarbatori aceasta trecere semnificativa.

Ritualurile de initiere in triburile din Africa – partea a doua2

Tribul Himba din Namibia

 Tribul Himba din Namibia are un ritual de initiere numit "Erembe." Acesta este destinat femeilor si implica un proces de invatare a traditiilor tribului si a rolurilor lor in societate. Femeile Himba sunt invatate sa devina mame si sotii responsabile si sa isi asume responsabilitatile in cadrul comunitatii.

 • Semnificatia Initierii: Ritualul de initiere Himba este destinat atat baietilor, cat si fetelor si reprezinta un moment de tranzitie de la copilarie la maturitate. Aceasta ceremonie le ofera tinerilor cunostinte si invataminte esentiale despre cultura, traditiile si responsabilitatile lor in cadrul comunitatii.
 • Pregatirea si Instruirea: In perioada pregatitoare a ritualului, tinerii Himba sunt invatati despre traditiile, valorile si rolurile lor in comunitate. Ei invata de la membrii mai in varsta ai tribului despre vanatoare, agricultura, familie, respect fata de stramosi si alte aspecte ale vietii tribale. Aceasta perioada de instruire este esentiala pentru a le pregati tinerilor pentru viata de adulti.

Ceremonia Principala:

Ceremonia de initiere in sine poate varia in functie de comunitatea Himba, dar exista cateva elemente comune:

 • Ceremonia de Dans si Cantec: Tinerii si comunitatea se aduna pentru a dansa si a canta. Dansurile si cantecele au semnificatii speciale si reprezinta conexiunea dintre tineri si lumea spirituala a tribului Himba.
 • Decupajul sau Marcarea Corpului: In timpul ceremoniei, pot fi efectuate decupaje sau tatuaje temporare pe corpul tinerilor. Aceste simboluri au semnificatii culturale si reprezinta trecerea la statutul de adult.
 • Bunuri Traditionale si Vestimentatie: Tinerii pot primi bunuri traditionale ca parte a ceremoniei, cum ar fi bijuterii sau haine specifice tribului Himba. Vestimentatia lor este cunoscuta pentru utilizarea lutului rosu si a uleiurilor naturale pentru a-si colora pielea si parul.
 • Mese Comunitare: Dupa ceremonie, comunitatea se aduna pentru a manca si a sarbatori impreuna. Aceste mese comunitare reprezinta unitatea si coeziunea in cadrul tribului Himba.

Rolul Initierii in Societatea Himba

Initierea are un rol esential in mentinerea culturii si traditiilor tribului Himba. Ea asigura transmiterea valorilor si cunostintelor de la o generatie la alta si le ajuta pe tineri sa inteleaga responsabilitatile lor in comunitate. Aceasta ceremonie este, de asemenea, un moment de mandrie pentru familiile tinerilor initiati si pentru intreaga comunitate Himba.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie
Distribuie mai departe