EnglishRomanian

Jadul – o piatra semipretioasa mai scumpa decat aurul în cultura Maya

Jadul – o piatră semiprețioasă mai scumpă decât aurul în cultura Maya

Jadul – o piatră semiprețioasă mai scumpă decât aurul în cultura Maya

Pentru foarte multă lume aurul este considerat a fi metalul cel mai prețios și un etalon din punct de vedere social. În schimb, pentru civilizația Maya, un alt material era considerat a fi cu adevărat prețios, și anume jadul.

Jadul este o piatră semiprețioasă care de obicei are culoarea verde. Pe teritoriul actual al Guatemalei, ceea ce a fost cândva teritoriul Maya, regăsim unul dintre teritoriile unde se produce cea mai importantă cantitate de jad din lume, chiar dacă această piatră semiprețioasă este importantă inclusiv pentru cultura chineză.

Pietrele de jad pot varia de la dimensiuni foarte mari până la dimensiuni mici, adesea fiind sculptate sub formă de pietre ornamentale. Piesele mai mici erau folosite pentru a fi confecționate diferite figurine, arme sau bijuterii.

Însemnătatea jadului pentru civilizația Maya
Jadul era foarte important pentru Mayași, având atât o semnificație religioasă, cât și una spirituală, dar și una economică. Culoarea verde în diferite nuanțe a pietrei de jad era asociată cu apa și cu vegetația, fiind astfel un simbol pentru viață și moarte în cultura Maya. În cazul persoanelor decedate, acestea aveau introduse în gură jad, în măsura în care familia își permitea acest lucru din perspectiva costurilor.

Experții în civilizația Maya afirmă faptul că toți conducătorii Maya aveau introdusă în gură o bucată de jad în momentul în care se conducătorul se afla pe patul de moarte. Această piatră de jad era îndepărtată și ”plimbată” pe fața persoanei decedate. Se credea că prin această practică piatra de jad urma să absoarbă spiritul și sufletul persoanei decedate.

Jadul – o piatră semiprețioasă mai scumpă decât aurul în cultura Maya1Jadul, mai valoros decât aurul
Elita din timpul civilizației Maya purta pandantive la gât sub forma unui element care îi conecta pe aceștia cu zeul soare Kinich Ahau, acesta fiind adesea reprezentat cu o oglindă pe fruntea sa. Prin purtarea de pietre de jad șlefuit, Mayașii sperau să imite divinitatea, crescând astfel valoarea acestei pietre. Chiar dacă cercetările privind importanța jadului la Mayași nu oferă extrem de multe date exacte, ceea ce este sigur din cercetările arheologice este faptul că jadul era o piatră semiprețioasă mai importantă decât aurul.

Abilitățile Mayașilor de a confecționa bijuterii
De multe ori Mayașii sunt confundați cu Aztecii și cu Incașii datorită faptului că practic au trăit în zonele învecinate. Mayașii sunt indigenii care au trăit în Mexic, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua, El Salvador și Costa Rica de astăzi. În toate aceste regiuni se regăsesc diferite elemente aparținând civilizației Maya. Cultura Maya era printre cea mai avansată la vremea respectivă, cu mult înainte de nașterea lui Hristos.

Bijuteriile confecționate de Mayași sunt datate cu mai mult de 5000 de ani în urmă. Mayașii erau maeștrii în realizarea de bijuterii. În primii ani ai civilizației Maya erau folosite oase sau pietre pentru a realiza bijuterii, din vreme ce metalele prețioase sau pietrele prețioase erau rare. După o perioadă de timp astfel de resurse au devenit mai ușor de găsit, fapt pentru care Mayașii au început crearea de bijuterii extrem de frumoase din aur, argint, cupru, jad și bronz.

Atât femeile, cât și bărbații purtau frecvent aceleași bijuterii, cu excepția cerceilor din buză și din nas. În special ornamentele de nas erau purtați și folosiți de către bărbații cu un statut social ridicat. Foarte multe bijuterii de o frumusețe aparte au fost descoperit ca aparținând culturii Maya.

Jadul, resursa de bază pentru Mayași
Foarte rară și apreciată ca marfă a fost piatra de jad. Mayașii au descoperit jadul în Valea Motogua din Guatemala de astăzi. Chiar dacă metale precum aurul sau argintul erau apreciate foarte mult, jadul a fost apreciat chiar și mai mult de către Mayași. Acest lucru datorită faptului că era considerat sacru și sfânt, simbolizând tot ceea ce este de apreciat în legătură cu iubirea eternă.

Foarte frecvent medalioanele, pandantivele, brățările, cerceii, piercing-ul de urechi, inelele erau realizate din jad. De multe ori împreună cu jad erau folosite cochiliile de scoici exotice. Religia era foarte importantă în cultura Maya și din acest motiv importanța religioasă era adesea regăsită în reprezentările prelucrate pe bază de jad. Printre reprezentările din jad se regăsesc diferite modele geometrice, animale, flori și fețe sculptate.

Tot în cultura Maya jadul a fost folosit inclusiv ca și obiect pentru comerț. Elita Mayașă a prezentat frecvent bijuteriile de jad sub formă de cadou. Jadul a fost inclusiv folosit pentru a fi oferit drept ofrandă pentru zei, sub formă de monedă de schimb și uneori ca tratament pentru boala de rinichi. De asemenea a fost folosită ca piatră de către liderii religioși și de către vindecători. Bijuteriile din jad erau purtate pentru a arăta rangul social și statutul social. Nu în ultimul rând piatra de jad era folosită pentru a recompensa câștigătorii în jocurile populare la Mayași, jocuri cu mingea.

Folosirea jadului în diferite forme a fost identificată în urma descoperirilor arheologice din vechile morminte ale elitei Mayașe. Dincolo de piatra de jad regăsită în cele mai multe dintre morminte, existau și numeroase măști ornate cu jad, perle sau alte piese de ceramică în mormintele anumitor regi Mayași. Având în vedere că Mayașii aveau o credință puternică în viața de apoi, Mayașii au lăsat numeroase ofrande și daruri zeilor după moartea lor.

Cuvinte de încheiere
Astăzi poți cumpăra bijuterii din jad sau figurine confecționate din jad atunci când ești în Guatemala și în multe alte locuri din lume. Iar costul acestora este mult mai mic decât prețul aurului. Ceea ce este important este să achiziționezi pietre de jad care sunt autentice și care nu sunt contrafăcute sau care reprezintă de fapt alte pietre. Din acest motiv este recomandat să achiziționezi pietre de jad din sursele autorizate și care oferă certificat de autenticitate pentru pietrele de jad comercializate.

Magazinul StoneMania comercializează diferite variante de pietre de jad, fie pietre brute, fie pietre șlefuite, fie diferite figurine sau bijuterii din jad. Pentru toate produsele comercializate vei primi certificat de garanție și de autenticitate pentru pietrele cumpărate.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie
Distribuie mai departe