EnglishRomanian

Despre terapia cu animale

Despre terapia cu animale

Despre terapia cu animale

Oamenii au animale ca cei mai buni prieteni de mii de ani. Câinii, pisicile sau alte animale îți pot ține companie, te pot distra și îți pot chiar alina durerea. De ceva vreme există o practică care implică utilizarea companiei animalelor în scop terapeutic, pentru a trece mai ușor peste anumite afecțiuni sau pentru o recuperare mai rapidă. Dacă îți surâde ideea, haide să afli mai multe despre terapia cu animale.
 
Ce este terapia cu animale
Terapia cu animale sau terapia asistată cu animale face trimitere la o serie de servicii care implică utilizarea animalelor pentru a ajuta oamenii cu diferite nevoie psihice sau fizice. Acestea sunt capabile de a oferi confort și alinare atunci când cineva suferă, fiind vorba despre o metodă alternativă de terapie, care ar trebui utilizată în paralel cu alte tratamente și nu ca un remediu de sine stătător.
 
Despre terapia cu animaleTerapia cu animale poate avea un rol benefic asupra oamenilor care se confruntă cu dureri, stări de depresie sau afecțiuni locomotorii. Ideea constă în crearea unei legături între animal și pacient, care să ajute la calmarea celui din urmă și la obținerea unei forme de alinare.
 
Cum funcționează terapia cu animale
Trebuie să știi că terapia cu animale nu poate vindeca anumite boli sau afecțiuni, dar poate ajuta pacienții să treacă mai ușor prin acestea. Terapia cu animale poate oferi persoanei în cauză o stare de confort și diminuarea durerilor, poate contribui la îmbunătățirea abilităților locomotorii, poate ajuta la dezvoltarea abilităților sociale și poate oferi motivație persoanei pentru a putea trece mai ușor peste.
 
De obicei, la o astfel de ședință, un stăpân vine cu animalul său de companie, dresat, care va lucra doar sub atenta supraveghere a medicului. Există în întreaga lume stăpâni care își dresează câinii, pisicile, caii sau alte animale, exact pentru acest scop. Animalele trebuie întâi să primească o aprobare pentru a putea activa ca animale de terapie, dar și o serie de verificări amănunțite, care implică verificarea comportamentului, în prezența stăpânilor sau a pacienților.
 
Cum poate ajuta terapia cu animale
Au fost realizate studii care au demonstrat faptul că animalele îi pot ajuta pe cei care se confruntă cu probleme emoționale, fizice sau mentale. Printre aceste condiții se numără Boala Alzheimer, anxietate, depresie, autism, cancer, ADHD, demență, fobii, PTSD, dependențe, traume și multe altele.
 
Printre îmbunătățirile care au fost observate la pacienții care au experimentat terapia cu animale se numără:
·      Creșterea încrederii în sine
·      Dezvoltarea abilităților sociale
·      O stare de spirit mai bună
·      Un nivel de stres și anxietate scăzut
·      Îmbunătățirea abilităților motorii
·      Reducerea plictiselii
·      Dezvoltarea abilităților de comunicare și multe altele.
 
Ce fel de animale se pot folosi în terapie
Cel mai comun pentru terapia cu animale este câinele, deoarece nu degeaba este supranumit „cel mai bun prieten al omului”. Totuși, terapia se poate desfășura și cu alte animale, precum pisici, cai, păsări, iepuri, rozătoare și chiar reptile, în funcție de afecțiuni, dar și de preferințele pacienților.
 
Terapia cu animale poate oferi rezultate uimitoare în ceea ce privește starea de sănătate a pacienților care beneficiază de aceasta, dar este important să fie folosită în combinație cu alte tratamente!

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie
Distribuie mai departe