EnglishRomanian

Beneficiile exercitiilor Yoga

Beneficiile exercitiilor Yoga

Beneficiile exercitiilor Yoga

Yoga este o practica foarte veche care se axeaza pe o combinatie intre exercitiile de respiratie, exercitiile fizice dar si meditatie pentru a asigura un tonus pozitiv, o bunastare fizica dar si una spirituala. Chiar daca este un proces complex, focalizarea acestei tehnici este pe respiratie si pe exercitiile facute pentru imbunatatirea flexibilitatii si puterii fie ca vorbim despre cea fizica sau despre cea spirituala. Provenind in India si avand o vechime de peste 5000 de ani aceasta tehnica a cunoscut unele modificari de-a lungul timpului fiind reinterpretata de fiecare cultura in parte pentru a se adresa unui numar mai mare de persoane si nu doar celor care practica budismul sau hinduismul.

Toate procesele prin care yoga a trecut in timp ne aduc astazi cateva tipuri de yoga ce pot fi practicate de foarte multe persoane iar cele mai populare sunt Ashtanga, Hatha, Anusara, Kundalini si Vinyasa. Ashtanga yoga este un stil devenit popular in secolul 20 si este o reinterpretare a stilului clasic iar diferenta este data de faptul ca este mult mai energica decat stilul clasic, chiar daca partea de sincronizare intre respiratie si exercitii este aceeasi. Hatha yoga este un stil clasic, dedicat oricarei persoane, fara a avea vreo referire la secte sau exercitii asociate cu biserica, si incearca sa conserve energia vitala ce ulterior poate fi focalizata spre o directie anume. O alta deosebire fata de Ashtanga yoga este faptul ca se recomanda a fi practicata in singuratate pentru a obtine rezultate foarte bune. Anusara yoga este un stil mai modern si indeamna pe o tehnica fluida, o tehnica bazata pe a face ceea ce iti spune inima sa faci, a te lasa dus de val sau a alinia inima, corpul si mintea. Kundalini yoga este modalitatea prin care se incearca activarea energiei si canalizarea acesteia de-a lungul coloanei vertebrale spre zona superioara a organismului. Vinyasa yoga este un stil modern si spre deosebire de hata de exemplu se axeaza spre miscari combinate cu exercitii de respiratie nu pe miscari intercalate cu exercitii de respiratie.

Beneficiile exercitiilor YogaBeneficiile exercitiilor yoga

Primul element asupra caruia lucreaza yoga indiferent de ce tehnici abordati este constientizarea voastra, a gandurilor pe care le aveti dar si a modului in care organismul vostru se poate misca sau poate functiona. Yoga insa nu este despre a ”face muschi”, nu veti realiza masa musculara prin yoga, prin yoga puteti sa conturati poate anumite grupe de muschi dar asta depinde de tipurile de exercitii pe care le veti face in cadrul sedintelor. Din aceste considerente in majoritatea salilor de yoga nu o sa vedeti oglinzi, concentrarea fiind spre interior si spre ce simtiti, nu spre exterior si spre cum aratati.
Pe langa constientizarea limitelor pe care le aveti sau pe care organismul vostru le are veti putea beneficia si de o capacitate sporita de acceptare a modului in care aratati sau a modului in care va comportati in anumite situatii. Simtul autocritic va fi diminuat si veti realiza faptul ca mai important decat aspectul este cum va simtiti, iar daca din acest punct de vedere nu aveti probleme si sanatatea este in regula, atunci celelalte lucruri sunt pe plan secund. Aceste beneficii fac parte din ceea ce se poate numi sanatate mintala si stabilitate mintala si sunt datorate focusarii pe prezent fara a va judeca pentru fiecare lucru.

Alimentatia echilibrata poate fi un alt mod prin care yoga sa influenteze stilul de viata al multora prin faptul ca incearca sa elimine alimentatia emotionala sau faptul ca unele persoane mananca haotic plecand de la unele stari emotionale. Prin yoga invatati sa va acceptati fiecare emotie si nu sa fugiti de fiecare data cand va simtiti demoralizati, tristi sau abandonati la frigider sau sa mancati o cutie intreaga de bomboane de ciocolata. Alimentatia defectuoasa poate fi legata si de acele situatii cand simtiti un miros de mancare sau vedeti poze cu mancare si vi se face instant foame sau cand de si ati mancat tot ala masa parca tot ar mai trebuii ceva. Este demonstrat ca pentru cei care practica yoga aceste situatii sunt eliminate si persoanele sunt mult mai stabile si alimentatia lor este mult mai echilibrata.

Beneficiile exercitiilor YogaFiecare beneficiu se leaga unul de celalalt, iar daca constientizarea emotiilor si simturilor duce la o alimentatie chilibrata, aceasta impreuna cu exercitiile de yoga poate duce la o scadere in greutate. Cei care practica yoga au un indice de masa corporala mai mic decat cei care nu practica si asta este demonstrat si masurat, la fel cum este demonstrat si faptul ca pentru cei cu tendinte de ingrasare sau de obezitate acest proces ii poate ajuta foarte mult sa limiteze partea de a manca excesiv. Slabitul sau dobandirea unei conditii fizice optime vine la pachet cu o mobilitate crescuta atat pentru partea de musculatura cat si pentru partea de articulatii. Prin yoga sa demonstrat ca persoanele pot avea o putere musculara mai mare, o flexibilitate mai mare, o capacitate de rezistenta la efort sporita si asta chiar si daca pana la a incepe erau foarte sedentare.

Cateva sedinte de yoga pe saptamana pentru o perioada de cateva luni va poate ajuta cu siguranta sa obtineti toate aceste lucruri si in plus va poate ajuta si sa imbunatatiti ceea ce inseamna functionarea sistemului circulator. Reducerea tensiunii arteriale poate fi un prim element ce se remarca dupa practicarea unor sedinte de yoga, relaxarea poate face asta iar daca vorbim despre angrenarea unor muschi atunci putem avea si scaderea nivelului de zahar din sange si reducerea tensiunilor musculare.

Persoanele care se cunosc a suferii de anumite afectiuni trebuie sa se sfatuiasca cu un medic de fiecare data cand trebuie sa inceapa o anumita terapie si asta pentru a preveni eventuale complicatii. Insa putem concluziona ca yoga nu are riscuri precum alte metode, poate unele chiar medicamentoase iar beneficiile sale sunt multiple. Ca si un mic sumar avem beneficii legate de corectarea perceptiei despre sine, despre controlul alimentatiei si ulterior al greutatii, despre imbunatatirea sistemului cardio-vascular si circulator si sa nu uitam ca orice exercitiu fizic imbunatateste mobilitatea, rezistenta la efort sau flexibilitatea.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie
Distribuie mai departe